Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

O pokojninah v ponedeljek

Deli na:

Vrh koalicije, ki je na pobudo DeSUS začel usklajevanje o predlagani zamrznitvi pokojnin, so po dveh urah prekinili in bodo s pogovori nadaljevali v ponedeljek ob 17. uri. Dogovorili so se, da bodo do takrat pripravljeni dodatni izračuni, na tej podlagi pa bo nato naprej potekala razprava, je po prekinitvi povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Vrh koalicije, ki je na pobudo DeSUS začel usklajevanje o predlagani zamrznitvi pokojnin, so po dveh urah prekinili in bodo s pogovori nadaljevali v ponedeljek ob 17. uri. Dogovorili so se, da bodo do takrat pripravljeni dodatni izračuni, na tej podlagi pa bo nato naprej potekala razprava, je po prekinitvi povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Erjavec, ki je po sestanku edini stopil pred novinarje, je napovedal, da se bodo v teh dneh še usklajevali z ministrom za finance. V ponedeljek zjutraj pa bo sklical izvršni odbor stranke DeSUS, "kjer bodo opravili razpravo, kako rešiti ta problem".

Na vprašanje, kakšen kompromis bi bil za DeSUS sprejemljiv, je strankin predsednik ponovno poudaril, da nasprotujejo "splošni zamrznitvi pokojnin". "Tukaj sedaj potekajo razprave, kaj več pa v tem trenutku ne morem povedati," je dejal.

Do možnosti, da bi na primer zamrznili višje pokojnine, nižje pa pustili, se ni opredelil. Pojasnil je, da o konkretnih rešitvah ne more govoriti, saj najprej potrebujejo vse izračune, kakšno breme za proračun bi pomenilo normalno usklajevanje pokojnin.

Sicer pa je prepričan, da bodo v nadaljnjih pogovorih našli neke skupne rešitve. "Nenazadnje mislim, da bi bilo zelo slabo, če bi prišlo do neke politične krize v tem trenutku," je prepričan.

"Mislim, da bo moral prevladati razum in bodo morali vsi deliti usodo vseh. V tem smislu pričakujem, da bodo argumenti danes šteli in bomo dosegli dogovor," pa je pred sestankom dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič. Temeljitega sestanka, na katerem bi se slišali vsi argumenti, namreč po njegovih besedah še ni bilo.

Golobič je pojasnil, da manevrski prostor vidi tudi v pobudi, ki prihaja od zveze društev upokojencev, da bi tistim, ki imajo najnižje pokojnine - nimajo polne delovne dobe in prejemajo varstveni dodatek - vzporedno s tem dvignili varstveni dodatek. Takšna možnost bi bila za Zares sprejemljiva, je dodal.

Predsednica LDS Katarini Kresal je pred sestankom pojasnila, da tudi njej ni všeč, da se govori o ustavljanju rasti plač in pokojnin, tudi zato ker ta ukrep prizadene policiste, katerih delo je že v osnovi zelo slabo vrednoteno. "Ampak kriza je tukaj in zgleda, da je to skorajda neizogiben ukrep, ki ga moramo sprejeti, če želimo ustaviti pritisk na proračun, na izdatke, če želimo izpluti iz te krize," je dejala.

Kresalova verjame, da upokojenci razumejo, da je v tem primeru potrebna drugačna medgeneracijska solidarnost. Ker so v koaliciji partnerji in kolegi, verjame tudi, da se bodo znali tehtno in mirno pogovoriti in najti kompromisno rešitev.

Pred sestankom je še menila, da obstajajo različne možnosti in, kot je pritrdila v odgovoru na novinarsko vprašanje, je mogoč tudi razmislek, da se izvzame tiste, ki so v najbolj slabi poziciji.

Kot je znano, je vlada zaradi splošnega ekonomskega položaja v državi predlagala zamrznitev plač javnih uslužbencev, hkrati s tem ukrepom pa bi ustavili tudi rast drugih transferov, med njimi pokojnin. Takšen predlog je naletel na številna kritike.