Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

O menjavi Erjavca

Deli na:

Pestro dogajanje v zvezi z zamenjavo okoljskega ministra Karla Erjavca se nadaljuje. Premier Borut Pahor pravi, da postopki za Erjavčevo zamenjavo ne bodo ogrozili dela vlade, v DeSUS pa so po srečanju s premierom dejali, da okoljski resor ostaja v rokah stranke. Pahor sicer tudi danes ni povedal, kdaj bo v DZ vložil poziv za razrešitev Erjavca.

Pestro dogajanje v zvezi z zamenjavo okoljskega ministra Karla Erjavca se nadaljuje. Premier Borut Pahor pravi, da postopki za Erjavčevo zamenjavo ne bodo ogrozili dela vlade, v DeSUS pa so po srečanju s premierom dejali, da okoljski resor ostaja v rokah stranke. Pahor sicer tudi danes ni povedal, kdaj bo v DZ vložil poziv za razrešitev Erjavca.

Postopki za zamenjavo Erjavca in imenovanje njegovega naslednika ne bodo potekali čez tisto mero, ki bi ogrožala delo vlade, je po seji vlade dejal premier. Kot je dejal, je računsko sodišče obvestil, da bo upošteval njegov poziv za razrešitev Erjavca, z vodstvom DeSUS pa se je danes sestal in se dogovoril o korakih, ki bodo pripeljali do imenovanja novega okoljskega ministra oz. ministrice.

Pahor je sicer še dejal, da Erjavec do razrešitve nemoteno opravlja svoje dolžnosti, osebno pa mu ostrih besed v javnosti ne zameri. "To je politika, kdor se boji vročine, ne gre v kuhinjo," je ponazoril predsednik vlade. Ob tem je dejal, da ga npr. izjava Erjavca, da ne izključuje ustavne obtožbe zoper njega, skrbi, vendar je prepričan, da bi tudi v tem primeru zadevo dobro rešil. Od Erjavca pa pričakuje, da se bo udeleževal kolegijev predsednikov koalicijskih strank, saj je predsednik DeSUS in še vedno tudi okoljski minister.

Določba zakona, ki omogoča računskemu sodišču, da kot odgovorno osebo interpretira tudi ministra, po ocenah zakonodajno-pravne službe ni v neskladju z ustavo, je pa verjetno slabo zapisana v zakonu o računskem sodišču, zato jo je potrebno pojasniti, je prepričan Pahor. Tu je potrebno pojasniti predvsem tisti del, ki določa, kdo je lahko še odgovorna oseba, če se upošteva načelo ločitve oblasti, je dejal.

Vodja poslanske skupine Joško Godec je sicer pojasnil, da organi stranke DeSUS razpravljajo o morebitnih kandidatih za prihodnjega ministra, če bo Erjavec razrešen. Ko bodo pristojni organi sprejeli odločitev, bodo po njegovih besedah o tem obvestili izvršilni odbor DeSUS, ki bo informacijo preko predsednika stranke predal premieru.

Godec je izrazil pričakovanje, da bo predlog usklajen. "Vemo, da nam pripada ta resor in na tem resorju bomo imeli človeka, ki bo član stranke DeSUS," je zatrdil Godec. To jim je po njegovih besedah zagotovil tudi predsednik vlade, ki jim je zatrdil, da so enakovreden partner v koaliciji.

Generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič je ob tem pojasnil, da je kandidatov za ministra šest in da se s premierom Pahorjem niso posebej pogovarjali niti o kandidaturi Matjaža Zanoškarja, sicer tudi prisotnega na sestanku, niti o drugih imenih.

Kot je znano, je premier Pahor minuli teden napovedal, da bo na podlagi predloga računskega sodišča DZ predlagal razrešitev ministra za okolje Erjavca. Obenem je stranko DeSUS pozval, naj predloži ime kandidata za novega ministra. Iz DeSUS so sporočili, da imajo nekaj kandidatov, najresnejši, pa tudi edini, ki so ga predstavili, pa je slovenjgraški župan in poslanec DeSUS Matjaž Zanoškar. Erjavec je sicer kot svojo naslednico že predlagal klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj, ki pa je to možnost zavrnila.