UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

celje Ekipa24.si

S kom v 3. krogu evropskih kvalifikacij? Če ...

Nuša Lesar Njena.si

Po več kot letu dni se je vrnila Nuša Lesar

tadej pogacar tour pm Ekipa24.si

Premalo? Ravno prav? Koliko je na Touru zaslužil ...

Slovenija

O magnetogramu ne vemo nič

Deli na:

V evidenci zadev in dokumentov kabineta predsednika vlade "ni bil zaveden noben zapisnik ali dobesedni prepis sestankov (magnetogram) bivšega predsednika vlade Janeza Janše s parlamentarnimi strankami", so v zvezi s pogovorom bivšega premiera Janeza Janše s predsedniki parlamentarnih strank 27. avgusta 2007 sporočili iz kabineta predsednika vlade.

V evidenci zadev in dokumentov kabineta predsednika vlade "ni bil zaveden noben zapisnik ali dobesedni prepis sestankov (magnetogram) bivšega predsednika vlade Janeza Janše s parlamentarnimi strankami", so v zvezi s pogovorom bivšega premiera Janeza Janše s predsedniki parlamentarnih strank 27. avgusta 2007 sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kot dodajajo v premierovem kabinetu, "noben tak zapisnik, prepis pogovora ali posnetek tudi ni bil predmet primopredaje med obema predsednikoma oz. vodjema kabinetov".

V Pahorjevem kabinetu pojasnjujejo, da so po notranji poizvedbi na enem izmed računalnikov v prostorih kabineta našli dokument z naslovom "Sestanek s predsedniki parlamentarnih strank, vodjo PS nepovezanih poslancev in poslancema madžarske in italijanske narodne skupnosti, ponedeljek, 27. avgusta 2007, ob 11.30 uri, v sejni sobi 109/II Vlade Republike Slovenije, na Gregorčičevi ulici 20".

Prvotni zapis je na vseh listih v glavi nosil oznako "zaupno", vendar ni izpolnjeval drugih pogojev glede označevanja tajnih podatkov, ki so določeni v Uredbi o varovanju tajnih podatkov, pojasnjujejo.

Zaradi "ustrezne zaščite nacionalnih interesov" RS je predsednik vlade Borut Pahor določil, da se dokument označi v skladu s predpisi s področja varovanja tajnih podatkov, so še zapisali v Pahorjevem kabinetu.

Kot je znano, je predsednik SDS Janez Janša pretekli teden v Odmevih dejal, da obstaja magnetogram srečanja predsednikov parlamentarnih strank 17. avgusta 2007 in da je bilo iz izjav predsednice LDS Katarine Kresal na tem sestanku težko izluščiti njeno mnenje glede reševanja problema meje s Hrvaško. Citiral je besede Kresalove, ki naj bi po navedbah Janše na omenjenem sestanku med drugim dejala: "Toliko let je že nerešena meja, da se čisto nikamor ne mudi, pa še tudi deset let jo bomo reševali, pa rešitev bo tako ali tako padla takrat, ko nobenega več tukaj ne bo".

Na izjave predsednika SDS se je na spletni strani LDS odzval predsednik sveta LDS Aleš Gulič, ki je zapisal, da v sejni sobi, kjer je srečanje potekalo, ni tehnologije za snemanje pogovorov, zato "bi bilo zanimivo izvedeti, na kakšen način je bil pogovor posnet". Ob tem je tudi zapisal, da so generalni sekretariat vlade zaprosili za magnetogram tega srečanja, vendar pa so jim, tako Gulič, odvrnili, da ga v vladnih arhivih ni.

V sporočilu za javnost so na Guličeve navedbe v SDS pojasnili, da je predsednik SDS Janez Janša citiral izjavo Kresalove s sestanka 27. avgusta 2007. Ob tem so tudi zatrdili, da predsednik SDS ni nikoli javno povzel ali citiral nobenega zaupnega podatka.

Po četrtkovem poročanju časnika Delo naj bi magnetogram "menda našli v računalniku ene od uslužbenk kabineta". Magnetogram po neuradnih informacijah časnika ni bil "niti ustrezno hranjen niti arhiviran". Predstavnik za odnose z javnostmi poslanskega kluba LDS Slavko Gegič pa je v četrtek za STA pojasnil, da gre po neuradnih informacijah za dokument, označen z "zaupno".