oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

O magnetogramu ne vemo nič

Deli na:

V evidenci zadev in dokumentov kabineta predsednika vlade "ni bil zaveden noben zapisnik ali dobesedni prepis sestankov (magnetogram) bivšega predsednika vlade Janeza Janše s parlamentarnimi strankami", so v zvezi s pogovorom bivšega premiera Janeza Janše s predsedniki parlamentarnih strank 27. avgusta 2007 sporočili iz kabineta predsednika vlade.

V evidenci zadev in dokumentov kabineta predsednika vlade "ni bil zaveden noben zapisnik ali dobesedni prepis sestankov (magnetogram) bivšega predsednika vlade Janeza Janše s parlamentarnimi strankami", so v zvezi s pogovorom bivšega premiera Janeza Janše s predsedniki parlamentarnih strank 27. avgusta 2007 sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kot dodajajo v premierovem kabinetu, "noben tak zapisnik, prepis pogovora ali posnetek tudi ni bil predmet primopredaje med obema predsednikoma oz. vodjema kabinetov".

V Pahorjevem kabinetu pojasnjujejo, da so po notranji poizvedbi na enem izmed računalnikov v prostorih kabineta našli dokument z naslovom "Sestanek s predsedniki parlamentarnih strank, vodjo PS nepovezanih poslancev in poslancema madžarske in italijanske narodne skupnosti, ponedeljek, 27. avgusta 2007, ob 11.30 uri, v sejni sobi 109/II Vlade Republike Slovenije, na Gregorčičevi ulici 20".

Prvotni zapis je na vseh listih v glavi nosil oznako "zaupno", vendar ni izpolnjeval drugih pogojev glede označevanja tajnih podatkov, ki so določeni v Uredbi o varovanju tajnih podatkov, pojasnjujejo.

Zaradi "ustrezne zaščite nacionalnih interesov" RS je predsednik vlade Borut Pahor določil, da se dokument označi v skladu s predpisi s področja varovanja tajnih podatkov, so še zapisali v Pahorjevem kabinetu.

Kot je znano, je predsednik SDS Janez Janša pretekli teden v Odmevih dejal, da obstaja magnetogram srečanja predsednikov parlamentarnih strank 17. avgusta 2007 in da je bilo iz izjav predsednice LDS Katarine Kresal na tem sestanku težko izluščiti njeno mnenje glede reševanja problema meje s Hrvaško. Citiral je besede Kresalove, ki naj bi po navedbah Janše na omenjenem sestanku med drugim dejala: "Toliko let je že nerešena meja, da se čisto nikamor ne mudi, pa še tudi deset let jo bomo reševali, pa rešitev bo tako ali tako padla takrat, ko nobenega več tukaj ne bo".

Na izjave predsednika SDS se je na spletni strani LDS odzval predsednik sveta LDS Aleš Gulič, ki je zapisal, da v sejni sobi, kjer je srečanje potekalo, ni tehnologije za snemanje pogovorov, zato "bi bilo zanimivo izvedeti, na kakšen način je bil pogovor posnet". Ob tem je tudi zapisal, da so generalni sekretariat vlade zaprosili za magnetogram tega srečanja, vendar pa so jim, tako Gulič, odvrnili, da ga v vladnih arhivih ni.

V sporočilu za javnost so na Guličeve navedbe v SDS pojasnili, da je predsednik SDS Janez Janša citiral izjavo Kresalove s sestanka 27. avgusta 2007. Ob tem so tudi zatrdili, da predsednik SDS ni nikoli javno povzel ali citiral nobenega zaupnega podatka.

Po četrtkovem poročanju časnika Delo naj bi magnetogram "menda našli v računalniku ene od uslužbenk kabineta". Magnetogram po neuradnih informacijah časnika ni bil "niti ustrezno hranjen niti arhiviran". Predstavnik za odnose z javnostmi poslanskega kluba LDS Slavko Gegič pa je v četrtek za STA pojasnil, da gre po neuradnih informacijah za dokument, označen z "zaupno".