pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

O fiskalnem pravilu bo danes razpravljal še politični vrh

Deli na:
O fiskalnem pravilu bo danes razpravljal še politični vrh

Foto: Bobo

Po torkovem posvetu predstavnikov poslanskih skupin bo o zapisu fiskalnega pravila v ustavo danes razpravljal še politični vrh. Vprašanje, ali bodo v četrtek poslanci o tem predlogu ustavnega zakona sploh glasovali, tako ostaja odprto. Srečanja se bosta verjetno udeležila tudi premierka Alenka Bratušek in predsednik republike Borut Pahor.

Zadnji dan za pogovore pred četrtkovo izredno sejo pa bodo zagotovo izkoristili vodje poslancev in prvaki parlamentarnih strank.

Pred sejo se na eni strani pojavljajo opozorila pred posledicami, ki bi lahko nastale z zavrnitvijo zakona, na drugi strani pa nekateri svarijo pred takojšnjim sprejetjem te ustavne spremembe. Številni opozarjajo predvsem na negativen signal, ki bi ga Slovenija poslala mednarodnim finančnim trgom, če bi poslanci v četrtek glasovali o fiskalnem pravilu in ga zavrnili.


Predsednik DZ Janko Veber je v torek pojasnil, da so se predstavniki poslanskih skupin pogovarjali ravno o tem. Politični vrh pa bo predvidoma danes popoldne razpravljal, kako nadaljevati postopek glede odločanja o zapisu fiskalnega pravila v ustavo. Po Vebrovem mnenju ta dogovor kaže na to, da se vsi zavedajo, kako pomembna odločitev je pred poslanci.

Neuradno naj bi bil sicer na mizi predlog, da bi poslanci po razpravi na seji v četrtek sprejeli sklep, s katerim bi predlog zakona vrnili na ustavno komisijo. A Veber je v torek poudaril tudi, da je o tej ali kateri koli drugi možnosti pred sestankom političnega vrha prezgodaj govoriti.

Izredna seja o zapisu fiskalnega pravila v ustavo, ki so jo zahtevali poslanci SDS, tako ostaja na dnevnem redu. Vodja poslancev SDS Jože Tanko je namreč v torek pojasnil, da zahteve za sklic ne bodo umaknili, saj "bi bil umik razprave o fiskalnem pravilu slab signal tudi za zunanjo javnost". Če zahteve za sejo ne bi vložili, pa po njegovem mnenju fiskalnega pravila verjetno ne bi nikoli obravnavali.