gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

O brezplačnikih

Deli na:

Poslanske skupine SD, Zares in LDS zahtevajo odreditev parlamentarne preiskovalne komisije o brezplačnikih Slovenski tednik in Ekspres. Omenjena brezplačnika naj bi pred državnozborskimi volitvami leta 2008 zagovarjala interese SDS, komisija pa se bo verjetno ukvarjala z izvorom sredstev, s pomočjo katerih sta časnika nastajala.

Poslanske skupine SD, Zares in LDS zahtevajo odreditev parlamentarne preiskovalne komisije o brezplačnikih Slovenski tednik in Ekspres. Omenjena brezplačnika naj bi pred državnozborskimi volitvami leta 2008 zagovarjala interese SDS, komisija pa se bo verjetno ukvarjala z izvorom sredstev, s pomočjo katerih sta časnika nastajala.

Z brezplačnikoma Slovenski tednik in Ekspres se je že ukvarjala protikorupcijska komisija. Pri pregledovanju poslov državnih družb s podjetji Progresija in Zame-tek, ki sta izdajali brezplačnika, je po besedah predsednika komisije Draga Kosa ugotovila možnost suma storitve več kaznivih dejanj in davčne utaje. Kot je 12. januarja letos dejal Kos, so v komisiji ugotovili, da denar, ki sta ga podjetji za oglaševanje dobili iz javnih podjetij, "še zdaleč ni zadoščal za financiranje takšnih projektov, kot so brezplačniki".

Pred meseci, natančneje 23. novembra, pa je Delo poročalo celo o domnevni povezanosti financiranja brezplačnikov in zadeve Patria. Denar naj po navedbah časnika ne bi končal pri Janezu Janši, kot je pred volitvami leta 2008 trdil finski novinar Magnus Berglund, temveč v stranki SDS. Velik del celotne zgodbe naj bi bili po navedbah časnika tudi brezplačniki, za katere naj bi po Delovih virih uporabili denar iz Patrie. To naj bi novinarju Dela zaupal glavni finski preiskovalec kaj Erik Björkqvist, ki pa je kasneje trditve, da bi imeli dokaze za to, uradno zanikal.

Oba omenjena brezplačnika sta sicer začela izhajati pred parlamentarnimi volitvami leta 2008 in kmalu po volitvah tudi prenehala.

Parlamentarna preiskovalna komisija se torej utegne ukvarjati z omenjenimi domnevami in ugotovitvami, več pa bo znanega danes opoldne, ko bodo zahtevo predstavile poslanske skupine SD, Zares in LDS. Državni zbor mora odrediti preiskovalno komisijo, če jo zahteva najmanj 30 poslancev, zato je pričakovati, da bo ta kmalu tudi ustanovljena.

 

Na zahtevo po ustanovitvi nove preiskovalne komisije so se s sporočilom za javnost že odzvali v opozicijski SDS:

Vladajočo koalicijo bolj zanimajo brezplačniki, kot brezposelni
Zakaj so brezplačniki prioriteta vladne koalicije, brezposelnost pa ne?
Današnja vložitev zahteve za odreditev parlamentarne preiskovalne komisije o brezplačnikih Slovenski tednik in Ekspres s strani poslanskih skupin SD, Zares in LDS je navadno sprenevedanje vladajoče tranzicijske levice, katerega edini namen je preusmeriti pozornost z neuspešnega reševanja gospodarske krize s strani vladajoče koalicije ter drugih tem, ki njihove veljake spravljajo v neugoden položaj.

V skladu z že znanimi diskreditacijskimi metodami (zadnja med njimi, ki se je v Sloveniji dobro prijela, je diskreditacijska metoda Magnusa Berglunda) pričakujemo, da se bo na podlagi laži in polresnic kriminaliziralo izdajanje dveh slovenskih tednikov in Slovensko demokratsko stranko, čeprav smo v SDS že velikokrat pojasnili, da stranka ni izdajala ne Slovenskega tednika in ne Expresa. Prav tako kot ne izdaja Žurnala, Žurnala 24 ali brezplačnika Dobro jutro.

Tranzicijska levica je postala resnično predvidljiva v svoji proizvodnji afer proti SDS. Novinarji časnika Delo so tako opravili predpripravo za najnovejše aktivnosti SD, Zares in LDS že lansko jesen, ko so zapisali, da je denar iz Patrie končal v stranki SDS. S to objavo je časnik Delo prekoračil mejo pravno zavarovane pravice do svobode izražanja in s svojimi neresničnimi in neutemeljenimi trditvami grobo posegel v ugled in dobro ime SDS. Kot je znano, je bila SDS zato svoje dobro ime primorana zaščititi po pravni poti (tožba proti časniku Delo je objavljena na spletni povezavi: http://www.sds.si/news/5830 ).

Zanimivo pri vsej zgodbi je, da tako novinarje Dela, kot njihove politične mecene iz krogov tranzicijske levice, motijo le tiste vsebine v brezplačnikih in tisti brezplačniki, ki so ali so bili kritični do njih in njihovih pogosto spornih ravnanj.

Žal predstavniki vladajoče koalicije in njihovi medijski zaščitniki ne uporabljajo enakih meril in se ne ukvarjajo npr. s financiranjem brezplačnika Dobro jutro, čeprav so ga doslej natisnili in razdelili v vsaj 100 krat več izvodih kot Slovenski tednik ali Expres. Na številki časnika Dobro jutro, ki je izšla 19. decembra 2009, je na primer pisalo, da so ga razdelili v 350.000 izvodih. Na naslovnici se je bohotila slika Gregorja Golobiča, v notranjosti pa je bil intervju z njim, poleg obširne reportaže iz Celjskega erotičnega sejma, osrednji vsebinski prispevek. Uvodnik je napisal urednik Miha Štamcar, nekdanji urednik Mladine in glavni propagandist Draga Kosa v času afere Depala vas. Največja komercialna reklama v omenjeni številki brezplačnika Dobro jutro pa je bila reklama za tednik Nedeljski dnevnik, ki ga izdaja podjetje iz politične orbite Gregorja Golobiča ter reklama Pivovarne Laško, ki jo nadzoruje državni kapital.

Javno sprašujemo stranke vladajočega tranzicijskega trojčka, ali in kdaj bodo svojo zahtevo za odreditev parlamentarne preiskovalne komisije o brezplačnikih razširile tudi na brezplačnik Dobro jutro? Enako vprašanje postavljamo tudi medijem, kriminalistični policiji, Komisiji za preprečevanje korupcije, Davčni upravi ter Uradu za preprečevanje pranja denarja.