Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

O Bavčarju v ponedeljek

Deli na:

Nadzorniki Istrabenza bankam upnicam in trem večjim delničarjem predlagajo, da predlagani dogovor o ureditvi medsebojnih razmerij v predvidenem roku podpišejo in pristopijo k izvedbi organiziranega procesa finančne konsolidacije družbe. Sejo so prekinili in jo bodo nadaljevali v ponedeljek.

Nadzorniki Istrabenza bankam upnicam in trem večjim delničarjem predlagajo, da predlagani dogovor o ureditvi medsebojnih razmerij v predvidenem roku podpišejo in pristopijo k izvedbi organiziranega procesa finančne konsolidacije družbe. Sejo so prekinili in jo bodo nadaljevali v ponedeljek.

Nadzorni svet je izrazil pričakovanje, da bo na podlagi četrtkovega sestanka z bankami upnicami in lastniki v ponedeljek na nadaljevanju sestanka prišlo do pozitivnega premika v smeri najprimernejše rešitve tako za Istrabenz kot za upnike in lastnike družbe.

Kot je po današnji seji seji povedal namestnik predsednika nadzornega sveta Istrabenza Tomaž Toplak, nadzorniki v celoti podpirajo model rešitve, prek katerega bodo banke upnice v celoti poplačane. "Gre za uravnotežen dogovor, ki je pozitiven tako za upnice kot lastnike in družbo," je poudaril.

Krovni dogovor, ki ga je danes podprl nadzorni svet, bo po besedah predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja predmet odločanja bank upnic in lastnikov čez vikend. "Banke bodo v ponedeljek sporočile svoja stališča o podpisu tega dogovora," je poudaril Bavčar.

Holding Istrabenz 19 bankam po neuradnih podatkih dolguje približno 500 milijonov evrov, medtem ko naj bi dolg njegovih hčerinskih družb dosegal približno 400 milijonov evrov.

Po Bavčarjevih besedah je ključno, da je bila danes prva seja nadzornega sveta, na kateri sta bila prisotna tudi dva člana iz vrst največjih delničarjev, in da je nadzorni svet v tej sestavi izčrpno obravnaval pogajanja z bankami upnicami, pri čemer je podprl prizadevanja uprave za dosego dogovora z upnicami.

"Razprava je pokazala, da smo šli v pravi smeri in tako je zdaj vsakomur jasno, kaj je v konkretnem primeru treba storiti," je zatrdil pri mož Istrabenza. Bavčar konkretno o pogovorih ni spregovoril. Kot je poudaril, namreč še vedno velja zaveza, da vsebine dokumentov ne bodo razkrivali.

Tudi Toplak ocenjuje, da je bil danes na seji nadzornega sveta storjen velik korak naprej. Nadzorniki so obravnavali poročilo uprave glede programa dolgoročne finančne konsolidacije holdinške družbe Istrabenz in posamična poročila uprave. "Nadzorni svet v celoti podpira prizadevanja vseh, ki iščejo rešitev. Pričakujemo, da bo do rešitve prišlo," je poudaril Toplak.

Nadzorni svet Istrabenza si po Toplakovih besedah želi, da bi banke upnice in lastniki spoznali, da je dogovor v razmerah gospodarske krize najboljši način, da Istrabenz iz krize izplava močnejši. Kot vzorčen primer podobne rešitve podjetja je Toplak izpostavil Iskraemeco, kjer je bil sklenjen dogovor, po katerem so bile upnice v celoti poplačane.

"Nekaj podobnega pričakujemo tudi mi. V celoti podpiramo model rešitve, ki bo pomenil, da bodo upnice dobile poplačano vse, zato jih pozivamo k treznosti in si želimo, da se ne bi zatekale k enostranskim dejanjem," je poudaril.

Nadzorni svet je sicer današnji dnevni red seje razširil tudi s točko, ki se nanaša na razpravo o delu uprave Istrabenza, pa tudi z nekaterimi zahtevami posameznih članov nadzornega sveta glede odprtih sodnih postopkov, ki pa bo Toplakovi oceni še niso zrele za presojanje. O delu Istrabenzove uprave pa bodo nadzorniki razpravljali v ponedeljek.

"Dnevni red seje nadzornega sveta se je s tem podaljšal. Zaradi obveznosti uprave, ki ureja tekoče zadeve, smo se soglasno odločili, da danes sejo po vsebinski obravnavi prekinemo, počakamo na dogodke, ki bodo sledili v ponedeljek, in sejo nadaljujemo v ponedeljek popoldne na podlagi, upam, optimističnih informacij za naprej," je dejal Toplak.

Potem ko so se nadzorniki danes seznanili tudi s potekom revizije v družbi, Toplak pričakuje, da bodo v ponedeljek obravnavali tudi revidirane poslovne rezultate za lani.