Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

maček, ura, poletni čas, nastavitev ure Svet24.si

Ne pozabite, ponoči premikamo ure!

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Dragojevič Njena.si

Oliver Dragojević se bori!

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Slovenija

Nussdorferjeva vložila zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o tujcih

Deli na:
Nussdorferjeva vložila zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o tujcih

Foto: Bobo

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer ustavnemu sodišču predlaga prednostno obravnavno spornega člena zakona o tujcih.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je vložila zahtevo za oceno ustavnosti 10.b člena zakona o tujcih, ki ureja ukrepanje ob spremenjenih migracijskih razmerah. Ustavnemu sodišču je predlagala prednostno obravnavo in zadržanje izvajanja člena, saj gre za "specifično situacijo in ureditev, ki ima lahko zelo daljnosežne posledice".

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila Nussdorferjeva, je za varuha neustaven 10.b člen zakona o tujcih, ki predstavlja "oblastno ravnanje", v katerem varuh vidi števila neskladja s slovensko ustavo, med drugim tudi glede prepovedi diskriminacije, enakega varstva pravic, načela nevračanja ter načela jasnosti in določnosti predpisov.

Glede ocene spremenjenih razmer na področju migracij, ki jo predvideva 10.a člen zakona o tujcih, pa varuh meni, da odgovornost zanjo pripada institucijam kot so vlada, DZ in svet za nacionalno varnost. Za varuha je torej sporno ukrepanje ob ugotovljenih spremenjenih razmerah na področju migracij, ki jih ureja 10.b člen.

Varuhinjo so k sprožitvi ustavne presoje pozivali tudi v nevladnih organizacijah, pred mesecem dni pa tudi več kot 1300 podpisnikov peticije. Ti so varuhinjo pozvali, naj "ustavi norost po imenu novela zakona o tujcih" in ocenili, da ima ob zakonu, ki tepta človekove pravice, na izbiro le jasno nasprotovanje ali odstop s položaja.

Ob tem je Nussdorferjeva danes poudarila, da peticija ni prav v ničemer vplivala na odločitev varuha, "kajti varuh je samostojen in se odloča glede na to, kaj meni glede varstva človekovih pravic".

"Današnji časi so težka preizkušnja strpnosti, gre za svetovni pojav, prisotna je tudi bojazen pred terorizmom", je dejala in opozorila, da do nestrpnosti, ki lahko uniči tudi varnost državljanov in povzroči napetosti, ni daleč.