Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nujnost razkritja udbovskih arhivov

Deli na:

Nujnost razkritja udbovskih arhivov

 

Danes smo lahko prebrali kako publicistu in zgodovinarju Igorju Omerzi SOVA noče izročiti dokumentov nekdanje tajne službe diktatorskega komunističnega režima, udbe oz. SDV, čeprav bi mu po zakonu to morali omogočiti.

 

Grozljivo je kaj vse si privoščijo na naši t.i. tranz. levici, je pa po svoje tudi razumljivo, da je temu tako. Leta 1990 tik, pred nastopom Demosove vlade so po navodilu takratnega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla na veliko uničevali oz. sežigali udbovske arhive. Tako se je šef nekdanje udbe Kučan in številni njemu podobni lahko počutil bolj varnega. Ertla pa je, kot vemo sedanji predsednik Tuerk celo odlikoval.

 

V mnogih bivših komunističnih državah so arhivi dostopni javnosti in raziskovalcem. Najbolje je to urejeno v Nemčiji in na Češkem, celo Rusi so dovolili delno odprtje svojih arhivov.

 

Odprtje arhivov tajnih služb, totalitarnih režimov deluje na družbo očiščevalno. Diktaturo vidijo ljudje v pravi luči. Zatem z njimi manipulirati je skrajno težko ali celo nemogoče, tudi strahu, ki ga jim je vcepila diktatura  s svojim represivnim aparatom se ljudje tako dokončno znebijo. Sem prepričan, da bi vsi puhli izgovori tedaj odpadli in bi ljudje odločno zavračali diktaturo in zahtevali utrditev demokracije.

 

 

Pristojnosti udbe so bile, da kaznuje za verbalne delikte, miselne zločine, da uničuje vsako zavzemanje za člov. pravice in svoboščine, da lahko nemoteno ropa, izvaja zaplembe in ubija, da lahko zapre človeka, če bere kritično knjigo ali literaturo, da lahko pošlje zaradi teh stvari človeka v taborišče, na prisilno delo itd.


Pojavljajo se pa tudi nasprotniki odprtja arhivov. V veliki meri so to nekdanji sodelavci teh služb. Spomnimo se npr. da je bil eden najbolj glasnih nasprotnikov odprtja v 90. letih dr. Veljko Rus. In na objavljenem seznamu sodelavcev udbe je seveda tudi njegovo ime. Nasprotniki odprtja se sklicujejo na to, da so arhivi pomanjkljivi   ( ker so jih pred tem sežigali ), da naj se na to pozabi, da se bodo storile nove krivice, če se po njih brska itd. Ker so arhivi zaradi preteklega uničevanja, res pomanjkljivi in se ne vidi vedno npr. kaj točno je nek sodelavec počel ali moral početi, naj se pač ustanovi neka komisija, kot v nekaterih drugih državah, ki naj natančno razišče te stvari, posebej, ko gre za osebe, ki so vplivne v politiki oz. javnem življenju ali kjer je prišlo do direktnih zločinov.

 

Sicer pa…

 

Resno vprašam vse tiste, ki so proti temu, da se arhivi udbe odpro ali so tudi za to, da bi morali ostati zaprti arhivi inkvizicije in da je bila velika škoda, da jih je Napoleon odpeljal iz Španije, bog ne daj, da bi kak zgodovinar lahko kaj o tem napisal, da se ne sme pisati nič o šeriatskih sodiščih in islamistični teokraciji, da ne bi smeli po 2. svet. vojni sploh odpreti nacističnih arhivov, da so Nemci in Čehi, deloma celo Rusi naredili obsodbe vredno napako, ker so odprli komunistične arhive?!


Pa se zavedate kakšna grozljiva posledica je to, če se takšne stvari skriva in o njih molči?!  To je še tisočkrat hujše, kot, če je bilo v družini zagrešeno posilstvo in morajo vsi o tem molčati, vključno z žrtvami, ki so poleg tega tudi še živeče.

Z odprtjem pa je omogočeno, da se takšne prakse dokončno razkrinkajo pred javnostjo. Zelo težko jih bo ponoviti, če so uspešno razkrinkani, tudi, če skušajo izkoriščati gosp. krizo za svoje take ali drugačne totalitarne namene. Prav te manipulacije, da totalitaristi in filototalitaristi izkoriščajo gosp. krizo, kar so sicer delali povsod po svetu skozi zgodovino, bi arhivi razkrinkali in onemogočili. Upam, da med Slovenci enkrat za vselej.

 

Zanimivo je tudi, da nekateri ne vidijo več kot očitne povezave med tistimi, ki nočejo odprtja arhivov in sedanjim slabim stanjem v državi. Po drugi strani pa je tudi jasno, da isti ljudje, ki so imeli oblast in nadzor nad kapitalom tedaj na en način, to sedaj delajo na drugega, samo, da ta nadzor ni 100%, zato si ravno vsega ne morejo privoščiti. Udbomafija se je uspešno restavrirala pri nas že na začetku 90.

Nekateri tudi pravijo, da bi se tehtnica preveč nagnila v desno. Kam se bo tehtnica prevesila v desno ali kam drugam pa niti ni tako važno, važno je, da se usmeri stran od udbomafije in t.i. tranz. levice. Razkritje arhivov bi, kot upam končno vendarle spodbudilo tudi kritične levičarje pa še koga, da bi vendarle nehali samo govoriti in da bi ustanovili svoje stranke, neodvisne od udbomafije. novi Demos bi bilo potem dosti lahko sestaviti...