sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi zbrala podpise za sklic izredne seje DZ o bankah

Deli na:
NSi zbrala podpise za sklic izredne seje DZ o bankah

Foto: Bobo

Zahtevo NSi za izredno sejo DZ, na kateri želijo razpravo o vlogi Banke Slovenije pri dokapitalizaciji bank in izbrisu lastnikov podrejenih hibridnih finančnih instrumentov, so podprli v skoraj vseh poslanskih skupinah. Le v ZL bodo podpise prispevali z nekaj pripombami. Večina strank namreč še vedno pričakuje odgovore o sumih nepravilnosti.

V NSi napovedujejo, da bodo zahtevo za izredno sejo vložili sredi tedna. Med vabljenimi so tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, viceguvernerja Janez Fabijan in Stanislava Zadravec Caprirolo, nekdanji finančni minister Uroš Čufer in nekdanji državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko ter sedanji minister Dušan Mramor.

Mramor ter državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar sta postopke sanacije bank zagovarjala že na minuli seji, nakar je vladna ekipa poslala nekoliko pomirjujoča sporočila.

Odgovore glede domnevnih nepravilnosti v postopkih za sanacijo bank so poslanci od guvernerja Banke Slovenije zahtevali že na petkovi seji komisije DZ za nadzor javnih financ. Vendar pa očitno z odgovori niso povsem zadovoljni.

Jazbec bo okoliščine pri sanaciji bank v sredo pojasnjeval tudi vladni ekipi, očitno pa bo moral še pred DZ, ki ga je nenazadnje izvolil na funkcijo.

Že konec prejšnjega tedna so v nekaterih poslanskih skupinah napovedali zakonodajne spremembe, če se bo Banka Slovenije pri pojasnjevanju okoliščin glede sanacije bančnega sistema in vprašanja metodologije pri ugotavljanju bančne luknje sklicevala na zakon o Banki Slovenije in zakon o bančništvu, ki definirata zaupnost bančnih podatkov. Postavlja se tudi vprašanje zakonskih sprememb v smeri lažje razrešitve guvernerja.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v današnji izjavi novinarjem ocenila, da je treba tovrstne nejasnosti čim prej razrešiti oz. sprejeti spremembe zakonodaje. Spomnila je, da so že minuli teden omenili preučevanje sprememb zakonodaje, po katerih bi tudi Banka Slovenije sodila med revidirance računskega sodišča.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je v današnji izjavi novinarjem vnovič spomnil, da je SD edina stranka, ki ni podprla guvernerja Jazbeca. V SD se zavzemajo za to, da se okoliščine pri sanaciji bank raziščejo, da bo Jazbec najprej poročal vladi, pozneje pa tudi poslancem.

Han je še povedal, da na petkovi seji komisije niso prejeli vseh odgovorov. Po njegovih besedah se lahko sicer govori, da je metodologija za ugotavljanje bančne luknje znana, "a so pomembne številke".

Komisija za nadzor javnih financ je sicer v petek podprla zahtevo po izredni reviziji in forenzični preiskavi teh postopkov. Želi tudi, da se na to temo uvede preiskovalno komisijo DZ, od vlade pa zahteva spremembe zakonodaje v smeri večje odgovornosti bankirjev.