pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NPU preiskuje Bratuškovo zaradi samokandidature za evropsko komisarko

Deli na:
NPU preiskuje Bratuškovo zaradi samokandidature za evropsko komisarko

Foto: Primož Lavre

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so zaključili s hišnimi preiskavami, ki so jih danes na šestih naslovih opravljali zaradi kandidature nekdanje premierke Alenke Bratušek za evropsko komisarko, so za STA potrdili na Generalni policijski upravi (GPU). Sledi pregled zasežene dokumentacije in elektronskih naprav.

Preiskovalci so pri Bratuškovi, tudi predsednici parlamentarne stranke ZaAb, potrkali ob 6. uri zjutraj, nato so obiskali še prostore poslanske skupine ZaAB, prostore stranke, vlado. V preiskavah ji niso odvzeli prostosti, saj za to ni bilo zakonskih razlogov.

Nekdanjo predsednico vlade sumijo, da je kaznivo dejanje storila v postopku predlaganja kandidatov za zasedbo položaja v Evropski komisiji z namenom pridobitve nepremoženjske koristi. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je predvidena kazen zapora do enega leta.

Zdaj preiskovalce čaka obsežno delo pregleda zaseženega gradiva. A pri tem policija ne izključuje, da bi dodatne podatke pridobili v okviru mednarodnega sodelovanja. Policijo namreč zanimajo vse faze preiskovanega postopka in znotraj tega iščejo dokumentacijo in korespondenco.

Po mnenju Bratuškove so bile hišne preiskave popolnoma nepotrebne. Zdi se ji, da kriminalisti niso vedeli, kaj iščejo. Doma, kjer je bila preiskava končana v manj kot eni uri, so ji zasegli USB-ključke, na katerih ima shranjene fotografije iz časov, ko je bila predsednica vlade, telefon in možev računalnik. V DZ, kjer so bili kriminalisti prav tako okoli eno uro, pa so prav tako želeli zapise njenih dokumentov in elektronskih sporočil, je povedala Bratuškova.

Kriminalisti so ji, kot pravi Bratuškova, tudi povedali, da se je danes z njo ukvarjalo 50 policistov. Vendar so na GPU pojasnili, da je danes v preiskavah sodelovalo 27 ljudi.

Da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) Bratuškovo preiskuje zaradi kandidature v Evropsko komisijo, je za STA potrdil odvetnik Bratuškove Aleksander Čeferin. Po njegovem "še NPU ne ve", kaj išče pri Bratuškovi.

"Kaj pa mislijo, da bodo našli na hišni preiskavi? Morda pismo Junckerja, naj gospa Bratušek ne pozabi dvigniti roke, ko se bo na vladi glasovalo o njej? Zadeva je absurdna in tega smo v naši državi že navajeni. Državi gre slabo in nobene predstave za javnost tega ne bodo spremenile. Vprašanje je le, kdaj bo večina to spoznala," je še poudaril Čeferin v odzivu za STA.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je oktobra v primeru postopka predlaganja in imenovanja kandidatov za člana Evropske komisije ugotovila, da je bila Bratuškova v nasprotju interesov. Na KPK so menili, da je bilo sporno, da je Bratuškova odločala o svoji kandidaturi za komisarko.

Komentar Zorana Jankovića ob novici o preiskovanju NPU Alenke Bratušek

»Sam sem bil deležen hišnih preiskav in, kljub korektnem odnosu preiskovalcev, občutek, ko v zgodnjih jutranjih urah policisti potrkajo na vrata doma, ni prijeten in je obremenjujoč za celo družino.

V zadnjem obdobju pa so preiskave NPU vedno bolj nelogične in nerazumljive. Čeprav se je moja pot z gospo Bratušek že pred časom razšla, današnja preiskava zaradi samokandidature za evropsko poslanko nima nobenega smisla, še posebej pa ne preiskava na domu, ki bi moral vsakemu predstavljati varno zatočišče.

Res ne morem ocenjevati dela preiskovalcev, pa vendar vsak navaden državljan težko razume, kaj iščejo, in morda lahko samokandidaturo označimo za nekoliko »nehigienično«, težko pa v njej vidimo kaznivo dejanje.«

 

Zaradi t. i. samokandidature je bila Bratuškova sicer deležna številnih kritik, tako iz vrst tedanjih koalicijskih partnerjev kot tudi iz vrst opozicije, njeni kandidaturi pa ni bil naklonjen niti zmagovalec volitev, sedanji premier Miro Cerar.

Vlada pod vodstvom Bratuškove, ki je opravljala tekoče posle, je predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju konec julija poslala seznam treh komisarskih kandidatov - poleg Bratuškove sta bila na njem še zunanji minister Karl Erjavec in evropska poslanka Tanja Fajon. Juncker je izbral Bratuškovo in ji ponudil mesto podpredsednice Evropske komisije, pristojne za energetsko unijo.

A Bratuškova v začetku septembra lani ni prestala zaslišanja v Evropskem parlamentu in je 9. oktobra od kandidature odstopila. Vlada Mira Cerarja, ki je medtem že nastopila mandat, pa je nato kandidirala Violeto Bulc.

 

Preiskovalci NPU na hišnih preiskavah zaradi suma zlorabe uradnega položaja – sporočilo za javnost
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes od šeste ure naprej na območju kranjske in ljubljanske  policijske uprave opravljajo hišne preiskave. Preiskave na podlagi izdane sodne odredbe potekajo na petih lokacijah in sicer gre za preiskave stanovanjskih prostorov, prostorov zakonodajnega in izvršilnega organa države ter prostorov ene od političnih strank.
Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve kaznivega dejanja Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic.
Nobenemu od osumljenih oseb ni odvzeta prostost, ker za to ni podanih zakonskih razlogov. Operativne aktivnosti opravljajo preiskovalci NPU, pomoč pa jim nudijo ljubljanski in kranjski policisti. Predkazenski postopek usmerja in vodi Specializirano državno tožilstvo RS.