Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Noži v hrbtu

Deli na:

Z ustanovitvijo nove Krščansko demokratske stranke dva meseca pred volitvami se kriza v Novi Sloveniji povečuje. Nova stranka bo težko prestopila parlamentarni prag, lahko pa bo to preprečila tudi NSi. V tem primeru bo onemogočeno tudi vnovično oblikovanje desnosredinske vlade po volitvah, zato špekulacije o možnih političnih botrih iz ozadja niso povsem iz trte izvite. Tega se očitno zavedajo tudi glavni kritiki prvaka Andreja Bajuka v stranki, Lojze Peterle, Ljudmila Novak in Franci Vovk, ki kljub vsemu ostajajo v NSi.

Z ustanovitvijo nove Krščansko demokratske stranke dva meseca pred volitvami se kriza v Novi Sloveniji povečuje. Nova stranka bo težko prestopila parlamentarni prag, lahko pa bo to preprečila tudi NSi. V tem primeru bo onemogočeno tudi vnovično oblikovanje desnosredinske vlade po volitvah, zato špekulacije o možnih političnih botrih iz ozadja niso povsem iz trte izvite. Tega se očitno zavedajo tudi glavni kritiki prvaka Andreja Bajuka v stranki, Lojze Peterle, Ljudmila Novak in Franci Vovk, ki kljub vsemu ostajajo v NSi.

V soboto, 26. julija, so v Mariboru ustanovili Krščansko demokratsko stranko. V gostišču Otona Štrucla se je zbralo okoli 80 ljudi, za predsednika so izvolili dekana strojne fakultete Jožeta Duhovnika, za generalnega sekretarja Marka Štrovsa in za predsednika izvršilnega odbora Štrucla. Ta se je menda že pred tem dogovarjal za najem Slomškove dvorane, zato so se pojavile interpretacije, da se v ozadju nove politične stranke skrivata družba T2 in mariborska nadškofija kot lastnica dvorane. Zlasti ker naj bi bila neuradni prvi mož T2 Miran Kramberger in glavni finančnik mariborske nadškofije Mirko Kraševec precej nenaklonjena prvaku NSI Andreju Bajuku. Kraševec naj bi nekoč celo izjavil, da je Nova Slovenija »hudičevo delo«, vendar nam je v telefonskem pogovoru zanikal, da bi kdaj to rekel: »Takega žargona niti ne uporabljam. Je pa res, da sem ob ustanovitvi NSi izjavil, da bi se enotna stranka (SLS-SKD – op. a.) okrepila.« Pozneje je ugotovil, da se je NSi vendarle uveljavila med volivci. Glede ustanovitve nove krščanskodemokratske stranke je dejal, da so naklonjeni vsaki stranki, ki temelji na krščanskih vrednotah, da pa pri njeni ustanovitvi niso sodelovali niti niso zanjo vedeli.
Neuradno je slišati, da to popolnoma drži, saj si Cerkev ne bi mogla privoščiti, da bi se pri političnem projektu pokazala za neresno. Že pri združitvi SLS in SKD se je opekla, čeprav je bil projekt izpeljan z vso resnostjo in z uglednimi političnimi veljaki. Novi krščanski demokrati pa so nastali tako rekoč na skrivaj, glavni igralci pa v politiki igrajo stranske vloge ali pa še teh ne. Menda so bili v nadškofiji prepričani, da Slomškovo dvorano najema Nova Slovenija, šele pozneje naj bi tam izvedeli, da naj bi bila ustanovljena nova krščansko- demokratska stranka. Zanimive pa so tudi okoliščine, zakaj so si njeni ustanovitelji premislili in namesto v Slomškovi dvorani ustanovitev stranke organizirali kar v gostišču enega od akterjev.

Nejasna Drobničeva vloga

Da so pred ustanovitvijo nove stranke potekale aktivnosti, smo pisali v sedmi številki Reporterja, 30. junija. Marko Štrovs je namreč klical člane NSI in jih nagovarjal k ustanovitvi nove stranke, hkrati pa je podpredsednik Janez Drobnič kritiziral vodstvo stranke in nagajal pri postopku evidentiranja kandidatur, tako da ni hotel poravnati finančnih obveznosti do stranke. Stranki se še ni pridružil, razmišlja pa o tem, da bi to storil, zlasti zaradi tega, ker ga občinski odbor v Ribnici ni predlagal za kandidata. Tam je zdaj evidentirana podpredsednica občinskega odbora Anica Benčina. Sodeč po pismu, ki so ga 8. julija vodstvu stranke poslali podpredsednica in evropska poslanka Ljudmila Novak, evropski poslanec Lojze Peterle in podpredsednik Klemen Žumer, so želeli na posebnem sestanku umiriti strasti, vendar se Drobnič ni držal dogovora, saj ni poravnal obveznosti do stranke, zato ni izpolnil formalnosti za kandidaturo. Drobnič je očitno skušal zase izposlovati izjemo kot neke vrste odškodnino za vse, kar je domnevno hudega doživel v Janševi vladi, po drugi strani pa lahko njegovo početje razumemo kot nagajanje stranki tik pred volitvami. Za zdaj še ni znano, kakšna je bila njegova vloga pri ustanovitvi stranke, kjer ga uradno ni zraven, neuradno pa se govori, da je bil ves čas zelo aktiven. Naši viri so opazili, da je imela pri ustanovitvi prste vmes tudi Petra Tomažič, zdaj zaposlena na T2, ki je bila nekoč šefinja Drobničevega ministrskega kabineta, pozneje pa je odstavljenega šefa spremljala ob njegovih predavanjih o strategiji rodnosti po župniščih. Najbrž pa se je tudi sam zavedel, da je precej izgubil podporo javnosti (tudi v svoji Ribnici), saj ni kandidiral za predsednika KDS, ampak so namesto njega našli že skoraj pozabljenega Duhovnika, nekdanjega direktorja Litostroja, in nesojenega gospodarskega ministra v času vlade LDS-SKD.

VEČ V TISKANI IZDAJI