stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Eugeniji Carl besna, ker ji je Novinarsko častno razsodišče zabičalo: Prste stran od otrok!

Deli na:
Eugeniji Carl besna, ker ji je Novinarsko častno razsodišče zabičalo: Prste stran od otrok!

Eugenija Carl - Foto: Primož Lavre

Pri Društvu novinarjev Slovenije (DNS) včasih »udarijo« tudi po novinarkah, ki so sicer njihova intimna opcija, vendar jih okarajo, ko gredo vseeno preveč čez rob. Tokrat so ob poročanju novinarke TV Slovenija Eugenije Carl ugotovili, da je kršila člen novinarskega kodeksa, ki ščiti otroke.

Novinarsko častno razsodišče pri DNS je zapisalo, da je Carlova kršila 19. člen kodeksa DNS, ki govori, da mora novinar posebno obzirnost pokazati pri poročanju o otrocih in mladoletnikih…

Šlo je za lanskoletni prispevek novinarke o vpletenosti otrok nekdanje kmetijske ministrice Aleksandre Pivec v afero z brezplačnimi nočitvami v hotelu Marina v Izoli. Pivčevi je račun za hotel plačala občina Izola, na posnetku, ki ga je objavila Carlova, pa sta bili na računu prikazani tudi imeni ministričinih mladoletnih otrok.

Novinarka je sicer v postopku pred NČR zanikala kršitev kodeksa. Razložila je, da so v uredništvu (v Kopru) pri tehtanju objave računa v njegovem izvirniku upoštevali tudi vse druge številne javne objave ministrice, v katerih je sama izpostavljala svoje družinske člane. Otroka sta bila, kot je dejala, ključni element in vsebina zgodbe ter hkrati dokaz, da je ministrica na svojo službeno pot pripeljala otroke, stroške pa so jima krili organizatorji.



Vseeno pa so pri NČR razložili, da sta otroka vpletena v zgodbo le zaradi mame in izpostavljanje njunih imen ni bilo bistveno za javni interes. Šlo je za poseg v njuno zasebnost, česar ne more opravičiti želja po večji kredibilnosti zgodbe.

Ste mislili, da se bo Carlova posula s pepelom, se pokesala zaradi napake? Seveda ne. Namesto tega je na družbenem omrežju facebook neprizanesljivo napadla člane NČR, češ da je komisija, ki je o njej odločala, »podkapacitirana«. Le kako bi novinarji, ki nikoli niso delali s sliko, razumeli to orodje, TV poročanje, se sprašuje. Očita jim nerazumevanje preiskovalnega novinarstva, ki je pravo bistvo novinarstva. »Menim, da je NČR s to razsodbo onečastilo integriteto svoje institucije, člani pa svojo lastno novinarsko.« Dodala je še, da razsodbe ne bo upoštevala.

Morda pa bi razsodbo morala upoštevati odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Manica Janežič Ambrožič in ukrepati. Na TVS se trkajo po prsih, kako v svojih prispevkih vedno ščitijo otroke. Toda, kot pravijo naši viri, se novinarki Carlovi zaradi njene (verbalne) agresivnosti pravzaprav nihče ne drzne postaviti meje. Večkrat se je izkazala (javno!) za zelo nekorektno celo do lastnih kolegov iz hiše.