Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novinarji brez meja: Čas je, da se Janša neha obnašati kot srednjeevropski Trump

Deli na:
Novinarji brez meja: Čas je, da se Janša neha obnašati kot srednjeevropski Trump

Janez Janša v državnem zboru. - Foto: Matija Sušnik/DZ

»Trumpov privrženec napada novinarje in uvaja sistemske spremembe,« piše organizacija Novinarji brez meja (RSF) o predsedniku slovenske vlade Janezu Janši

Navdahnjen s Trumpom in medijev s finančno podporo Orbanovih oligarhov slovenski premier bojuje sovražno kampanjo proti kritičnim medijem in si skuša podrediti javno televizijo. Zaradi groženj novinarjem Novinarji brez meja (RSF) zahtevajo zagotovila za njihovo varnost in neodvisnost javnih medijev.

Ob tem omenjajo njegove žalitve slovenskim in tujim novinarjem, ki ga kritizirajo: »Odsluženi prostitutki za 30 ali 35 evrov,« »lažnivci«, »fake news« (lažnive novice) in dodajajo, da odkrito podpira Trumpovo komunikacijsko strategijo.

»Ko se je sredi marca že tretjič vrnil za predsednika vlade, je najmočnejši slovenski politik sprožil sistematične menjave na medijskem področju in si skuša podrediti slovensko nacionalno RTV. S svojo skrajno desno stranko je začel kampanjo načrtnega blatenja svojih sovražnikov s pomočjo provladnih medijev, ki so jih ustanovili oligarhi, zvesti njegovemu evropskemu mentorju, madžarskemu premierju Viktorju Orbanu.«

Novinarji brez meja in še drugih šest organizacij so aprila svoje zaskrbljenost zaradi razmer v Sloveniji pisno izrazili evropski komisarki za vrednote in preglednost Veri Jourovi, nakar so provladni mediji njihovo pobudo označili za »stranski učinek kokaina«. Jourova jim je odgovorila, da morajo politiki kritiki odgovarjati »z dejstvi, ne napadi«, ter opozorila, da lahko nasilje na družbenih omrežjih preraste v nasilji na ulici.

»Čas je, da se Janša neha obnašati kot srednjeevropski Trump in začne upoštevati evropske vrednote, še posebej ker se Slovenija pripravlja na predsedovanje Svetu EU,« pravi Pavol Szalai, vodja pisarne RSF za EU-Balkan.

RSF še opozarja, da je Janša z razsodbo Vrhovnega sodišča dobil manevrski prostor za nadaljnje napade na novinarje. Pišejo, da sta ga novinarki Mojca Pašek Šetinc in Eugenija Carl tožili, ker ju je leta 2016 označil za odsluženi prostitutki, sodišče jima je ugodilo, nakar je Vrhovno sodišče sprejelo Janševo pritožbo zoper razsodbo.

Nadaljujejo o Janševih namerah, da bi si podredil javno RTV, ki jo vseskozi napada in primerja z jugoslovansko komunistično partijo. Odkar je prevzel vlado, njene novinarje obtožuje, da širijo laži in da so predobro plačani ter grozi z ukinitvijo RTV naročnine.

Njegova jeza je posledica tega, ker so novinarji problematizirali višino plače njegovih ministrov, pišejo RFS. Provladni tednik posamezne novinarje blati celo s teroristi, uradno vladno pismo pa obtožuje RTV, da jo upravljajo nekdanje komunistične strukture. Zaradi tega je vodstvo RTV deležno stalnih groženj ulice, najmanj dvakrat so bila poškodovana njihovi avtomobili.

Novinarji brez meja še poročajo o zamenjavah članov nadzornega in programskega sveta RTV ter grožnjah novinarju Blažu Zgagi, ki jih je notranji minister označil za lažnive (fakenews).

»Čas je, da se Janša neha obnašati kot srednjeevropski Trump in začne upoštevati evropske vrednote, še posebej ker se Slovenija pripravlja na predsedovanje Svetu EU,« pravi Pavol Szalai, vodja pisarne RSF za EU-Balkan.

»Namesto kopičenja sovraštva in poskusov nadzora nad javnimi mediji naj vlada zagotovi fizično varnost novinarjev in neodvisnost RTV.«