stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novi nadzorniki

Deli na:

Delničarji Mercatorja so na današnji skupščini, na kateri je bilo navzočega 45,02 odstotka kapitala z glasovalno pravico, imenovali nove člane nadzornega sveta. Vanj so bili imenovani Stefan Vavti, Robert Šega, Jadranka Dakič in Kristjan Verbič. Med nadzorniki pa ni predstavnika največjega lastnika, družbe Infond Holding.

Delničarji Mercatorja so na današnji skupščini, na kateri je bilo navzočega 45,02 odstotka kapitala z glasovalno pravico, imenovali nove člane nadzornega sveta. Vanj so bili imenovani Stefan Vavti, Robert Šega, Jadranka Dakič in Kristjan Verbič. Med nadzorniki pa ni predstavnika največjega lastnika, družbe Infond Holding.

Novi člani nadzornega sveta bodo štiriletni mandat nastopili dan po izteku mandata sedanjih nadzornikov, torej 31. oktobra letos. Zaenkrat v nadzornem svetu Mercatorja ni predstavnikov Infond Holdinga, ki skupaj s Pivovarno Laško, Pivovarno Union in Radensko obvladuje 48,34 odstotka največjega slovenskega trgovca.

Zoper Infond Holding in omenjene družbe tečejo postopki urada za varstvo konkurence in Agencije za trg vrednostnih papirjev. Podjetja bi namreč zaradi preseganja prevzemnega praga morala objaviti ponudbo za prevzem, česar pa še niso storila, medtem ko njihov delež v Mercatorju ostaja nespremenjen. Zato družbe ne smejo uresničevati glasovalnih pravic iz delnic Mercatorja.

Infond Holding je sicer želel, da se skupščina Mercatorja preloži na konec avgusta, saj naj bi bila takrat rešena lastniška vprašanja, na podlagi česar bi družba lahko uveljavljala glasovalne pravice, a mu uprava Mercatorja ni ugodila. Bo pa mariborska finančna družba lahko predlagala izvolitev dveh dodatnih članov nadzornega sveta po prenehanju učinkovanja pravnih ovir. Infond Holding bi si sicer glede na svoje lastništvo v Mercatorju želel tri od šestih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu.

Nadzorni svet Mercatorja sicer šteje 12 članov, od tega je šest predstavnikov kapitala in šest predstavnikov zaposlenih. Glede na imenovanje štirih novih članov nadzornega sveta dve mesti ostajata odprti, ostala pa zasedajo predstavniki delničarjev, ki imajo v Mercatorju več kot pet odstotkov: Unicredit banka Slovenija (Vavti), Rodić M&B Trgovina (Šega), KLM in Electa (Dakičeva) in mali delničarji (Verbič).

Delničarji Mercatorja so tudi podprli predlog o uporabi bilančnega dobička za leto 2008 v skupini višini 19,51 milijona evrov. Za izplačilo dividend bodo namenili 16,94 milijona evrov oz. 4,50 evra bruto na delnico, preostali del bilančnega dobička v višini 2,57 milijona evrov pa bodo namenili v rezerve.

Kot je na skupščini povedal predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak, družba nadaljuje s srednjeročno dividendno politiko, skladno s katero se dividende vsako leto povečajo za 25 centov. Družba je namreč v letu 2008 kljub oteženim razmeram poslovala uspešno. Letos so dividende za šest odstotkov višje kot lani.

Mercator je v letu 2008 ustvaril 2,7 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 11 odstotkov več kot v letu 2007 in tri odstotke več od načrtovanega. Čisti dobiček je lani znašal 40,8 milijona evrov. Uprava in nadzorni svet sta za poslovanje v letu 2008 prejela razrešnico.

Za revizorja za tekoče poslovno leto je bila imenovana revizijska družba KPMG Slovenija.