sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novi ameriški veleposlanik ob prihodu v Slovenijo izpostavil dobre odnose

Deli na:
Novi ameriški veleposlanik ob prihodu v Slovenijo izpostavil dobre odnose

Foto: Bobo

V Slovenijo je danes prispel novi ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley, ki je na položaju nasledil Josepha Mussomelija. Kot je dejal ob prihodu na ljubljansko letališče, so odnosi med državama dobri, lahko pa se še okrepijo. Prepričan je, da imajo ZDA in Slovenija veliko skupnih interesov in vrednot.

Hartley se, kot je dejal v izjavi novinarjem, "veseli priložnosti, da bo pomagal ohranjati in graditi dobre odnose med državama". Na vprašanje, kakšen mandat lahko pričakujemo, je odgovoril, da je predstavnik ZDA in bo naredil, kar je mogoče, da bo predstavljal ameriški pogled na zadeve in da se odnosi med državama še izboljšajo.

Prepričan je, da imata državi, ki sta tudi zaveznici v zvezi Nato, veliko skupnih interesov in vrednot. Podrobno o posameznih temah še ni mogel govoriti, prihodnji teden pa se bo predvidoma prvič sestal s slovenskim političnim vrhom.

O svojem predhodniku je povedal, da je z Mussomelijem delal že, ko je bil odgovoren za odnose med ZDA in srednjeevropskimi državami. Spomladi leta 2013 je v tej funkciji tudi obiskal Slovenijo. Hartley je dejal, da je Mussomeli dober človek z dobrim smislom za humor, in ocenil, da je dobro opravil svoje delo v Sloveniji pri predstavljanju ZDA.

Hartley je danes v Slovenijo prispel z ženo Elizabeth, ki pa se bo kmalu vrnila v domovino. Ločitev od družine bo za Hartleya, ki ima dva že odrasla otroka, izziv, a je prepričan, da bodo, tako kot že pri nekaterih njegovih prejšnjih zadolžitvah, zmogli.

Hartley je karierni diplomat. Od leta 2012 je bil tretji človek v uradu za evropske in evrazijske zadeve v State Departmentu. Pristojen je bil za dvostranske odnose z nordijskimi in baltskimi državami ter področje Nata, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, nadzora oborožitve, neširjenja jedrskega orožja in varnostne pomoči.

Pred tem je med drugim zasedal položaj direktorja za evropske varnostne in politične zadeve, bil je tudi direktor urada za Pakistan ter politično-vojaški svetovalec v Afganistanu.

Rodil se je v zvezni državi Oregon. Iz ameriške zgodovine in mednarodnih odnosov je diplomiral na fakulteti Hampshire v zvezni državi Massachusetts, magistriral pa je iz strateških študij na Nacionalnem vojnem kolidžu v Washingtonu.