Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novembra protest sindikatov

Deli na:

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) bo 28. novembra v Ljubljani pripravila demonstracije, s katerimi želi izraziti nestrinjanje s predlagano pokojninsko reformo in zahtevati dvig minimalne plače. Od vlade bodo zahtevali pogajanja in podpis dogovora o pokojninski reformi po zgledu dogovora iz leta 1999.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) bo 28. novembra v Ljubljani pripravila demonstracije, s katerimi želi izraziti nestrinjanje s predlagano pokojninsko reformo in zahtevati dvig minimalne plače. Od vlade bodo zahtevali pogajanja in podpis dogovora o pokojninski reformi po zgledu dogovora iz leta 1999.

"Z nekaterimi izhodišči pokojninske reforme smo izrazito nezadovoljni, saj bi zagotovo poslabšala socialni položaj mnogih zaposlenih, so nepravična in močno zmanjšujejo solidarnost," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Sindikat "za nobeno ceno" ne bo pristal na dvig najnižje starostne meje za polno pokojnino na 65 let, saj da je 40 let delovne dobe dovolj, da si posameznik zasluži pokojnino. "Za veliko skupino delavcev, ki je začela delati razmeroma zgodaj, je glede na delovne pogoje ta cilj nedosegljiv. To pomeni, da bi šli med brezposelne oz. bi se invalidsko upokojili ali bi bili ves čas na bolniški," pravi Semolič. Kljub nekaterim predlaganim olajšavam za industrijske delavce bi nekateri do polne pokojnine morali delati tudi 45 let.

Nasprotujejo tudi izenačitvi upokojitvenih pogojev za moške in ženske. Posebej za tiste z nizkimi palačami pa je po njihovem nepravično tudi predlagano obdobje 35 let za izračun pokojninske osnove. Slednje bi po njihovih izračunih lahko pomenilo tudi do 10 odstotkov nižje pokojnine.

V stališčih do vladnega predloga reforme, ki jih je ZSSS že predstavila na seji Ekonomsko socialnega sveta, v ponedeljek pa jih je potrdilo in dopolnilo predsedstvo ZSSS, sindikat opozarja med drugim še na potrebne izračune učinkov predlaganih sprememb, na dosegljivost upokojitvenih pogojev za vse, na izenačitev prispevne stopnje za pokojninsko blagajno za delojemalce in delodajalce ter na spodbujanje zaposlovanja mladih.

"Menimo, da so izhodišča pokojninske reforme izrazito sovražna do slovenskega delavca," je dejala Lučka Böhm iz ZSSS, zato bodo zahtevali resna pogajanja in podpis dogovor o pokojninski reformi po zgledu dogovora iz leta 1999.

Na protestu bodo hkrati zahtevali dvig minimalne plače, ki je po Semoličevih besedah nujno potreben in za katerega je poleg delodajalcev odgovorna tudi država, "ki je dolžna zagotavljati raven minimalne plače, ki zagotavlja dostojno življenje". Več kot 150.000 delavcev prejema nekaj več kot 500 evrov neto plače, navaja Semolič.

Sindikat glede na najnižjo raven življenjskih stroškov, ki po izračunih ministrstva za delo znaša 562 evrov, zahteva dvig minimalna plače s sedanjih 431 evrov neto na 600 evrov neto.

ZSSS je k protestu povabila tudi ostale sindikate in po prvi odzivi so pozitivni, je še dejal Semolič.