sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

shranimo v zamrzovalnik1 Svet24.si

To se zgodi s posteljnino, če jo damo za 6 ur v ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

2021-03-04 15.18.14 Necenzurirano

Die Presse o "slovenskem bolniku": v Bruslju ...

zlatan-ibrahimović Odkrito.si

Zaradi Sanrema in Ibrahimovića je Balkan na nogah

gregor čeglaj Njena.si

FOTO: Tako hudo seksi je Popov Sanjski moški

Slovenija

Nove smernice Darsa

Deli na:

Uprava Darsa na podlagi analize zadnjih dogodkov v zvezi s predorom Šentvid ugotavlja, da v zadnjih letih uporabljeni pristopi in sistem izvajanja novogradenj avtocestnega programa ne dajejo vedno želenih rezultatov. Zato je v sredo sprejela nekaj ciljev za izboljšanje kakovosti dela vseh akterjev gradnje.

Uprava Darsa na podlagi analize zadnjih dogodkov v zvezi s predorom Šentvid ugotavlja, da v zadnjih letih uporabljeni pristopi in sistem izvajanja novogradenj avtocestnega programa ne dajejo vedno želenih rezultatov. Zato je v sredo sprejela nekaj ciljev za izboljšanje kakovosti dela vseh akterjev gradnje.

Kot je zapisano na spletni strani Družbe za avtoceste v RS (Dars), se vodstvo družbe kljub ponujenemu odstopu čuti odgovorno, da nakaže usmeritve potrebnih popravkov sistema in nadaljnjega razvoja izgradnje avtocest.

Sprejeti cilji tako predvidevajo okrepitev in zavarovanje vloge naročnika v procesu gradnje, možnost zavrnitve izbora ponudnika/izvajalca z negativnimi referencami, okrepitev instituta plačila poslovne in narodnogospodarske škode izvajalca zaradi neuporabe objektov v obdobju odpravljanja reklamacij, preprečitev prelaganja odgovornosti za slabo izvedbo del in zagotovitev hitre odzivnosti za odpravo napak, zagotovitev učinkovitejšega sistema nadzora nad izvajalci in projektno vodenje investicij naročnika.

Za dosego vsakega izmed navedenih ciljev je uprava pripravila nabor ukrepov, med katerimi so tudi organizacijske spremembe znotraj Darsa, prav tako pa pričakuje, da potrebne izboljšave svojega delovanja sprejmejo tudi ostali sodelujoči v postopkih gradnje (predvsem izvajalci, nadzorniki, projektanti ter tudi državne institucije, ki sodelujejo v postopkih javnega naročanja in pripravi zakonodaje).

Uprava Darsa ocenjuje, da lahko zasledovanje omenjenih ciljev pomembno prispeva k transparentnosti, učinkovitosti in kakovosti nadaljnje izgradnje avtocest, je še zapisano na spletni strani.

Kot je znano, je uprava Darsa zaradi zapletov s predorom Šentvid odstop ponudila 8. avgusta. Takrat je svoj odstop ponudil tudi minister za promet Radovan Žerjav. Predsednik vlade Janez Janša je takrat pojasnil, da bo o odstopih odločeno, ko bo prejel poročili ministrstev za notranje zadeve in za promet glede šentviškega predora. Več naj bi bilo znanega že po današnji seji vlade, na kateri bo ta obravnavala omenjeni poročili.

Predor Šentvid je zaradi sanacije po odpadanju protipožarnega ometa še vedno zaprt. Potem ko je omet prvič odpadel le nekaj ur po slovesnem odprtju 1. julija, se je to vnovič zgodilo 6. avgusta. Izvajalec SCT je zdaj omet odstranil, vendar pa Dars še preučuje poročilo zunanjega nadzornika, Zavoda za gradbeništvo Slovenije (ZAG), zato ministrstvo še ni sprejelo odločitve o odprtju predora.

V Darsu zaenkrat še ne morejo napovedati, kdaj naj bi bil predor Šentvid znova odprt. Kot so danes povedali za STA, so v sredo od ZAG prejeli še poročilo o meritvah debeline krovnih plasti betona v stari galeriji predora, ki ga zdaj preučujejo strokovne službe.

Loading...