kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novakova koalicijo poziva k poenotenju

Deli na:
Novakova koalicijo poziva k poenotenju

Foto: Primož Lavre

Padec bonitetnih ocen je posledica neenotnosti v politiki, zaradi katere Slovenija še ni zapisala fiskalnega pravila v ustavo, je na današnji novinarski konferenci poudarila predsednica NSi Ljudmila Novak. Pozvala je k bolj konstruktivni vlogi opozicije, pa tudi k poenotenju v koaliciji in med socialnimi partnerji.

Novakova je ob 12. obletnici ustanovitve NSi spomnila na prehojeno pot stranke in izpostavila, da so bili prva stranka, ki se je uspela vrniti v DZ. V parlament se je ponovno vrnila krščanska demokracija, s čimer se je politični prostor normaliziral, je dejala.

Od aktualnega dogajanja se je predsednica NSi posebej dotaknila padanja bonitetnih ocen, ki ga pripisuje neenotnosti v slovenski politiki. Novakova si želi, da bi bila opozicija bolj konstruktivna in ne bi zavračala vseh predlogov opozicije, pač pa bi sodelovala in predlagala tudi svoje rešitve.

Spomnila je na sestanek parlamentarnih strank, na katerem so se dogovorili o preložitvi glasovanja o fiskalnem pravilu na jesen. "Mislim, da se nekateri pomembni politični akterji niso dovolj zavedali, kaj pomenijo take otroške igrice," je povedala. Nazadnje so vendarle sklenili dogovor in Novakova upa, da se ga bodo tudi vsi držali.


O nizki javni podpori vladi je Novakova povedala, da je ta "nizka vsakič, ko vlada mora ljudem jemati". Verjame pa tudi, da se vse več državljanov zaveda, da so ukrepi potrebni in da država ne more trošiti preveč. O morebitnem razpadu koalicije ali celo predčasnih volitvah v primeru, če bi vnovič prišlo do težav pri sprejemanju fiskalnega pravila, pa je povedala, da na drugi strani ne vidi alternative in voditeljev, ki bi bili Slovenijo zmožni voditi bolje.

Sicer pa obžaluje, da se tudi nekatera nesoglasja v koaliciji pojavljajo v medijih oz. na različnih spletnih omrežjih, saj bi se po njenem mnenju morala reševati znotraj koalicije. "Mislim, da v tem trenutku ni prav, da vsaka stranka egoistično gleda na svoje volivce ali na svoje cilje, ampak je treba gledati na naš skupen cilj," je poudarila.

Jeseni bo namreč treba združiti moči in najti rešitve tako za fiskalno pravilo kot tudi za sanacijo bank, za državni holding ter za proračun za prihodnji dve leti. Prav tako vlado čaka sprejem vrste ukrepov za spodbujanje gospodarstva in za zmanjšanje birokratskih ovir ter spremembe delovnopravne zakonodaje. Novakova upa, da bodo sindikati, delojemalci in delodajalci združili svoje moči, da bo politika lahko sprejela ustrezne ukrepe.

Predsednica NSi je sicer optimistična in verjame, da jim bo uspelo Slovenijo izpeljati iz krize, če bo politika delovala pametno in konstruktivno. V nasprotnem primeru pa tudi sama ne izključuje možnosti, da bi Slovenija morala zaprositi za finančno pomoč. V NSi se bodo po njenih besedah tudi zavzeli, da se poiščejo krivci za nastale razmere - denimo tisti, ki so banke pripeljali v slabo stanje - in da za svoja ravnanja tudi odgovarjajo.