stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novakova: Janševa pojasnila so me pomirila; Virantova želja po tehničnem mandatarju ni realna

Deli na:
Novakova: Janševa pojasnila so me pomirila; Virantova želja po tehničnem mandatarju ni realna

Foto: Bobo

Predsednico NSi Ljudmilo Novak so pojasnila premiera Janeza Janše o premoženju pomirila, meni pa, da je bil pri nekaterih zadevah malomaren. Ocenjuje, da Janši zdaj ni treba odstopiti. Novakova je potrdila, da je prvak DL Gregor Virant na koalicijskem vrhu kot rešitev omenil tehničnega mandatarja. Po njenem mnenju to sicer ni realna možnost.

Predsednik DL Gregor Virant je namreč v torek zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije predsednika vlade in premiera Janšo ter prvaka PS Zorana Jankovića pozval k odstopu. Janša je kasneje, po koalicijskem vrhu, napovedal, da bo zaupanje danes preveril pri članih sveta SDS.

Novakova je danes v izjavi novinarjem potrdila, da je Janša Viranta na koalicijskem vrhu najprej vprašal, zakaj ni najprej prisluhnil njegovim pojasnilom. Virant je sicer kasneje dejal, da Janša njemu nima kaj pojasnjevati, temveč da je bil prostor za to pred protikorupcijsko komisijo.

Novakova je dejala, da si ne zna predstavljati, kako bi se o tehničnem mandatarju, ki ga kot rešitev po njenih besedah vidi Virant, dogovorili. Prav tako ni prepričana, da bi bila taka vlada "tako drugačna, da bi sprejemala drugačne ukrepe, kot jih mora sedanja vlada".

Na vprašanje, kakšni so bili odzivi Janše na predloge za tehničnega mandatarja, je Novakova odgovorila: "Včasih imam občutek, da bi bilo glede na vse pritiske, ki se izvajajo nanj in celo žal na njegovo družino, to pravzaprav olajšanje."

Na koalicijskem sestanku se po besedah Novakove niso pogovarjali o imenih za morebitnega tehničnega mandatarja, po njenem mnenju to zaenkrat tudi ni realna možnost. Kot je dejala, smo v demokratični družbi in imamo volitve ter edino tako lahko določamo svoje voditelje.

Če predsednik vlade odide in pade ta vlada, so po mnenju Novakove edina možnost predčasne volitve in ne tehnična vlada.

S pojasnili Janše glede ugotovitev protikorupcijske komisije je sicer Novakova zadovoljna. Je pa bil, ocenjuje, pri nekaterih zadevah "malomaren, ker komisije ni pravočasno obvestil o spremembah". Kot je dejala, ne more stoodstotno trditi, da vse to drži, kar pa morajo po njenem mnenju ugotoviti organi pregona.

Novakova pravi, da bi sama odstopila z vseh funkcij, če bi očitke proti njej ocenila kot upravičene. Če pa primerja težo prekrškov Janše in Jankovića, je po ocenah Novakove veliko bolj zaskrbljujoče poročilo o premoženju Jankovića.

Za zdaj Janša uživa zaupanje NSi. Če bo vložil glasovanje o zaupnici, ga bo NSi podprla, seveda pa pričakujejo tudi nadaljnja pojasnila, je dejala Novakova.

Po njenih besedah Janšo v NSi podpirajo tudi zato, ker menijo, da v tem trenutku politična kriza ne bi bila dobra za državo, ker "vlada dobro dela". "Seveda sprejema ukrepe, ki niso vsem všeč, a so potrebni," je dejala. Novakova zato ocenjuje, da bi lahko s politično krizo nastala velika škoda, tudi materialna.