sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nova zadolžitev: Slovenija izdala 20-letno obveznico v višini milijarde evrov

Deli na:
Nova zadolžitev: Slovenija izdala 20-letno obveznico v višini milijarde evrov

Foto: Reuters

Republika Slovenija je včeraj izdala 20-letno referenčno obveznico v višini ene milijarde evrov, je zvečer potrdilo finančno ministrstvo. Zahtevana donosnost je znašala 1,553 odstotka, največji del pa je šel v roke vlagateljem iz Nemčije in Avstrije, Slovenije, Italije in Velike Britanije. Povpraševanje je preseglo 1,3 milijarde evrov.

Nova slovenska državna obveznica z zapadlostjo 25. marca 2035 je bila prodana s kuponsko obrestno mero 1,5 odstotka in pribitkom 72 bazičnih točk nad srednjim tečajem obrestne zamenjave. To predstavlja donos v višini 1,553 odstotka in pribitek 103,5 bazične točke nad referenčno nemško obveznico z zapadlostjo julija 2034.

Transakcijo so vodile banke Barclays, BNP, Goldman Sachs, SG CIB in UniCredit banka Slovenija, so sporočili s finančnega ministrstva. Na ministrstvu so sicer bolj ali manj potrdili podatke, ki so jih mediji neuradno navajali že včeraj popoldne.

Novo izdana 20-letna referenčna obveznica predstavlja najdaljšo zapadlost slovenskih državnih obveznic in prav tako najnižjo kuponsko obrestno mero obveznic države, izdanih na mednarodnih dolžniških trgih, so dodali na ministrstvu.

Slovenija se je za izdajo obveznice odločila na podlagi dobre likvidnosti slovenskih državnih obveznic na sekundarnem trgu po začetku programa odkupov obveznic s strani evropske centralne banke (ECB). Izdajo nove 20-letne referenčne obveznice je objavila v torek, včeraj pa jo je izvedla. Cena obveznice je bila določena ob 16. uri.

Celotno povpraševanje po obveznici je preseglo 1,3 milijarde evrov. Največji delež izdaje je bil alociran upravljavcem skladov, in sicer v višini 66,7 odstotka. Sledile so banke s 23,3 odstotka, zavarovalnice in pokojninski skladi s 4,3 odstotka, centralne banke in ostale uradne institucije s 4,2 odstotka in ostali z 1,5 odstotka.

Z vidika geografske porazdelitve je bilo 39,8 odstotka izdaje alocirane v Nemčiji in Avstriji, 14 odstotkov investitorjem v Sloveniji, 12 odstotkov v Italiji, 11,3 odstotka v Veliki Britaniji in sedem odstotkov v Franciji.

"Uspešna izdaja odraža zaupanje investitorjev v izvedene ukrepe Republike Slovenije, kar je potrjeno z zgodovinsko najnižjim donosom do zapadlosti, ki je hkrati precej nižji od primerljivega donosa 20-letne obveznice Italije in Španije," so poudarili na finančnem ministrstvu.

Z izdajo obveznice je država pokrila potrebe po financiranju državnega proračuna za letošnje in deloma tudi za prihodnje leto.