reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nova uprava Luke Koper

Deli na:

Nadzorni svet Luke Koper je na današnji seji razrešil predsednika uprave Roberta Časarja in člana uprave Alda Babiča. Nadzorniki so na mesto prvega moža družbe imenovali Gregorja Veselka. Časarja so nadzorniki razrešili iz krivdnih razlogov, Veselka pa so na mesto predsednika uprave imenovali za obdobje petih let.

Nadzorni svet Luke Koper je na današnji seji razrešil predsednika uprave Roberta Časarja in člana uprave Alda Babiča. Nadzorniki so na mesto prvega moža družbe imenovali Gregorja Veselka. Časarja so nadzorniki razrešili iz krivdnih razlogov, Veselka pa so na mesto predsednika uprave imenovali za obdobje petih let.

"Gospodarske razmere so trenutno takšne, da bi morali začeti delati že včeraj," je povedal novi predsednik uprave Gregor Veselko, ki so ga na mesto predsednika uprave povabili nadzorniki Luke Koper. Veselku so nadzorniki danes že naložili zadolžitve.

Po besedah nadzornice Olge France bo moral Veselko najprej izvršiti priporočila o spremembah plač uprave in vseh povezanih družb, pripraviti temeljito analizo investicij v zaledne terminale in predlagati njihovo nadaljnjo strategijo. Poleg tega se bo moral Veselko soočiti s finančno situacijo in z znižanjem stroškov, ki trenutno rastejo hitreje od prihodkov, je ocenila.

Veselko, ki v Luko Koper prihaja iz Interurope, je poudaril, da težave in ozka grla Luke pozna. Poslovanje družbe je bilo po njegovem v preteklih mesecih oteženo, tako javnost kot deležniki pa se od nove uprave nadejajo "boljših aktivnosti, ki bodo vsem v korist".

Veselko, ki je po izobrazbi ekonomist, doktoriral pa je na Fakulteti za pomorstvo in promet, je še zanikal, da bi bil član katerekoli politične stranke ali združenja Yes. O njegovem imenovanju naj bi bilo po Francinih besedah obveščen tudi minister za promet Patrick Vlačič, Veselkova plača pa bo usklajena s sklepi in priporočili vlade.

"Nadzorni svet se je seznanil z Veselkovim življenjepisom, opredelitvami delovnih sposobnosti, izobrazbe in delovnih izkušenj. To je zadostovalo za njegovo imenovanje," je na vprašanje, zakaj so se nadzorniki za novega prvega moža Luke odločili prav za Veselka, ki ga pred tednom dni v Intereuropi niso izbrali za člana uprave, odgovorila Franca.

Razrešitve predsednika nadzornega sveta Borisa Popoviča, ki zaradi službenih obveznosti ni bil navzoč na današnji seji, nadzorniki niso obravnavali, predvidoma pa jo bodo na prihodnji seji. Sklic prihodnje seje nadzornikov bo po besedah France objavljen v torek.

Pravni zastopnik Borisa Popoviča Franci Matoz je za STA napovedal, da namerava Popovič zakonitost sklica seje izpodbijati na koprskem okrožnem sodišču, prav tako pa bo odločitev nadzornega sveta o svoji razrešitvi po Matozovih navedbah na sodišču izpodbijal Aldo Babič. Veselko danes ni želel komentirati, ali bo Časarja in Babiča obdržal v družbi.

Časar za komentar ni dosegljiv, pred dnevi pa je ob robu svojega obiska v Belorusiji za STA povedal, da ne vidi nobenih razlogov za zamenjavo uprave Luke Koper, saj da uprava dela dobro, kar kažejo tudi rezultati poslovanja.