ineza sotler 2 Dobra karma

V svoji bitki z rakom znana Slovenka vidi pekel in...

valentina4 Svet24.si

Valentina Novak Smej razmišlja o knjigah, ...

sarec pocivalsek bobo 2 Reporter.si

Počivalšek in Šarec sta se udarila na ...

janko jenko Svet24.si

Kdo je poslovnež, ki je priskrbel podjetje in ...

brigita-skela-savič Necenzurirano

Vlada, ljudje ti ne zaupajo! #kolumna

žiga-deršek, krof, krofi Odkrito.si

Derškovi krofi gredo za med

Elvis Vaupotić Njena.si

Ste vedeli, da je Elvis sodeloval tudi v tem ...

Slovenija

Opeharjene vlagatelje v Novo24TV pozivajo, da jim delnice podarijo, hkrati pa si člani upravnega odbora izplačujejo sejnine

Deli na:
Opeharjene vlagatelje v Novo24TV pozivajo, da jim delnice podarijo, hkrati pa si člani upravnega odbora izplačujejo sejnine

Nekdanje vodstvo Nova24TV: predsednik upravnega odbora Aleš Hojs ter direktorja Peter Štrbenk in Boris Tomašič. Štrbenk, ki je na položaju zamenjal Andreja Kregarja, se je kmalu za tem poslovil. - Foto: Primož Lavre

Delnice Nova24TV so postale ničvredna naložba, vodstvo družbe pa opeharjene delničarje cinično poziva, naj jim jih podarijo, če ne želijo imeti z njimi stroškov, po drugi strani pa člani upravnega odbora sami sebi izplačujejo sejnine.

Družba NovaTV24 oziroma skrajšano NTV24 ima televizijo, družba Nova hiša pa spletni portal Nova24TV.si. V okviru slednjega je na začetku deloval tudi Novi radio, vendar je po šest mesecih ugasnil. Direktor obeh družb je Aleš Hojs, ki je redno zaposlen v državni družbi za razvoj infrastrukture (DRI). Pred njim je NTV24 vodil Damjan Damjanovič, Novo hišo pa Boris Tomašič, prvi se je na lastno željo umaknil, drugi pa je prevzel uredništvi televizije in portala iz rok Jožeta Biščaka, ki ostaja direktor in odgovorni urednik Demokracije.

NTV24 je lani imela 1.039.302 evrov bilančne izgube in 28.675 evrov dobička, s katerim krijejo izgubo prejšnjih let. Osnovni kapital, 960.700 evrov, se je po vstopu treh madžarskih družb povečal za 800.000 evrov in zdaj znaša 1.760.700 evrov. Upravni odbor vodi Aleš Hojs, ki je od junija tudi izvršni direktor televizije, v upravnem odboru pa sedijo Agnes Adamik, Peter Schatz, Boris Tomašič, Klavdija Snežič, Božo Predalič, Vinko Gorenak in Aleš Hojs.

Tak sklep je sprejela skupščina družbe NovaTV24.si na seji 24. aprila letos, ki je zasedala v dvorani Muzeja slovenske osamosvojitve na Cankarjevi ulici v Ljubljani (Hojs je tudi predsednik združenja VSO). Notarski zapisnik je sestavila notarka Marjeta Cotman, nekdanja ministrica za delo in socialo v prvi Janševi vladi. Seja se je trajala natanko 25 minut, navzoči so bili Božo Predalič, Aleš Hojs, Boris Tomašič, Klavdija Snežič, Ivan Jelen, Ivan (Janez) Janša, Mirko Macher ter predstavniki treh madžarskih družb Hespereia, Ridikül Magazin in Okeanis, ki pa niso posebej navedeni.


Lastnica podjetja Hespereia je sicer Agnes Adamik, to je delnice kupilo od podjetja Ripost Media, ki je v lasti Petra Schatza, ki je tudi večinski lastnik Demokracije. Vsa tri madžarska podjetja skupaj imajo v lasti okoli 45 odstotkov družbe. Kot je ugotovil predsednik upravnega odbora Aleš Hojs, je bilo na skupščini navzočih 53,21 odstotka delničarjev z glasovalno pravico. Na pisni predlog Borisa Tomašiča so sprejeli tudi sklep, da bodo člani upravnega odbora za vsako sejo prejeli 150 evrov nagrade, predsednik pa 200 evrov. Po drugi strani pa od svojih delničarjev pričakujejo, da jim bodo delnice kar podarili, da z njimi ne bodo več imeli stroškov.


Tudi Nova hiša, ki ima portal, je lani poslovala z bilančno izgubo, in sicer 21.981 evrov, hkrati so imeli 29.317 evrov dobička, s katerim krijejo izgubo. Osnovni kapital znaša 274.000 evrov, od tega je 200.000 evrov prispevek madžarske družbe Hespereia, ki je vstopila 24. aprila letos, potem ko je posojilo spremenila v lastniški delež.

Madžari so tako 73-odstotni lastniki Nove hiše, preostale poslovne deleže pa imajo politiki oziroma podporniki SDS, med njimi nekdanji politiki SKD Primož Bulc (6000 evrov), Boris Tomašič (10.000 evrov), poslanec Bojan Podkrajšek (2500 evrov), Ivan (Janez) Janša (2500 evrov), predsednik satelitske stranke GOD Aleš Primc (3000 evrov), odvetnik Franci Matoz (5000 evrov), predsednik Zbora za republiko in nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati (2500 evrov), nekdanja poslanka Alenka Žagar Slana (2500 evrov), član uprave Uniorja Zreče Branko Bračko, ki je tudi član izvršilnega odbora SDS (2500 evrov), Janšev sosed iz Silove pri Velenju Janez Podbornik (5000 evrov), poslanka Alenka Jeraj (2500 evrov), direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver, žena evropskega poslanca Milana Zvera (2500 evrov), Božo Predalič (2500 evrov), nekdanji šef Elesa Vitoslav Türk (4000 evrov), predsednik odbora SDS v Poljčanah Tomaž Kokot (8500 evrov), družbenik pa je tudi podjetje Bartolomea (2500 evrov) v lasti Stanislava Petka, ki ni lastnik Klime Petek.

Iz notarskega zapisnika, ki ga je 24. aprila letos prav tako sestavila notarka Cotmanova (torej na isti dan, kot je potekala skupščina NovaTV24), izhaja, da imajo v primeru, da kdo od družbenikov namerava prodati svoj delež, drugi družbeniki predkupno pravico. Izjema je Boris Tomašič, ki lahko svoj delež prenese na Alfreda Brežnika, častnega konzula v Avstraliji, iz česar je mogoče sklepati, da mu je on posodil deset tisočakov, ki jih je vložil v Novo hišo.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24

609e7b286b00c2ef8d2efb9996e48bb7.jpeg

Loading...