Revija Reporter
Slovenija

Nova preiskava umora dr. Janka Jamnika? Tokrat na pobudo zastopnikov Milka Noviča, ki so se obrnili celo na Pahorja

Nenad Glücks
7 2.990

7. jan. 2021 12:48 Osveženo: 12:58 / 07. 1. 2021

Deli na:

Milko Novič

Bobo

Zastopniki oproščenega Milka Noviča predlagajo predsedniku Borutu Pahorju, naj pozove ustrezne službe, da nadaljujejo s preiskavo umora Janka Jamnika. Želijo, da se odkrijejo in kaznujejo resnični storilci.

Iz odvetniške pisarne Hribernik, Podobnik, Brezinščak in Poje, katera je zastopala obrambo dr. Milka Noviča, nedavno oproščenega obtožbe za umor direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika, so na predsednika republike Boruta Pahorja naslovili posebno pismo.

Tik pred novim letom je sodišče Noviča, ki je bil na prvem sojenju obsojen na 25 let zapora, že v drugo oprostilo, kazenski pregon pa je nekaj dni za tem zastaral. Po besedah naših virov so se na Pahorja obrnili s predlogom, da svoj položaj uporabi za poziv ustreznim službam, naj nadaljujejo s preiskavo umora dr. Jamnika.

Kot pravijo, je moralno in pravno nesprejemljivo, da bi država kljub nepravnomočni oprostilni sodbi prenehala z iskanjem pravega storilca. Nobenega dvoma ni, da je tožilstvo šest let preganjalo napačnega človeka, opozarjajo. Zdi se jim nedopustno, da bi resnični storilci ostali nekaznovani. Upoštevati je treba tudi trpljenje staršev pokojnega Jamnika, ki si želijo predvsem, da se odkrije pravega storilca.

Dodajajo, da je tožilka Blanka Žgajnar iz specializiranega državnega tožilstva vso pozornost usmerila izključno v dokazovanje krivde Noviča. Preiskava je bila zaupana NPU. Vse druge ponujene možnosti resničnega storilca je tožilka vztrajno zavračala.

Tako pozivajo, da se preiskava tega kaznivega dejanja zaupa kriminalistom PU Ljubljana, pri čemer je ključno, da se tožilki Žgajnarjevi odvzamejo vsa pooblastila za vodenje in usmerjanje nove preiskave. Vsa leta je namreč brezkompromisno vztrajala pri obtožnici brez enega samega nespornega materialnega dokaza in do zadnjega, tudi ko so vsi dokazi potrdili Novičevo nedolžnost, zahtevala 25- letno zaporno kazen. To so ocenili kot absolutno nemoralno, neetično in nečastno ravnanje, ki si ga tožilec ne bi smel dovoliti. Poziv za ponovno uvedbo preiskave utemeljujejo tudi z velikim interesom javnosti.