GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nova Počivalškova stranka je Konkretno

Deli na:
Nova Počivalškova stranka je Konkretno

Zdravko Počivalšek in Alojz Kovšca na kongresu novonastale stranke Konkretno. - Foto: Bobo

Stranka Konkretno bo branik pred odkloni z ene ali druge strani in varuh slovenskega liberalizma, je ob ustanovitvi nove stranke v svojem govoru povedal njen predsednik Zdravko Počivalšek. Ob tem je poudaril, da stranka ponuja prelom s staro politiko, ki gleda samo nazaj.

Ideološka razdvojenost slovenske politike po besedah Počivalška že desetletja duši razvojni potencial Slovenije, namesto iskanja skupnih točk in povezovanja pa se večji del politike vse bolj radikalizira in polarizira.

V izjavi za medije ob koncu kongresa je Počivalšek tako poudaril, da so z današnjim dnem postavili "temelje za novo politično zgodbo, ki bo na naslednjih volitvah igrala konkretno pomembno vlogo". V stranki namreč ocenjujejo, da je čas za povezovanje, sodelovanje in za pogled naprej. Kot je še poudaril, sam verjame, da je čas za "konkretne politike, konkretne ukrepe in konkretno zgodbo, ki bo Slovenijo v bodoče pripeljala na vrh svetovne verige vrednosti".

Počivalšek ob ustanovitvi nove stranke zato napoveduje povezovanje in usmeritev stranke v razvoj. "Namesto današnjega razdora Konkretno svoj pogled usmerja v tisto, kar nam je skupno," obljublja in ob tem dodaja, da bodo v stranki premoščali razlike in združevali ljudi. Ostali pa bodo tudi ključen političen partner gospodarstva.

Udeležence kongresa je v svojem nagovoru pozval, da v vizijo, v katero so verjeli tudi v najtežjih trenutkih, tudi "ko so začele padati sanjske ponudbe in so se nekateri prodali", verjamejo še naprej.

Po Počivalškovih besedah je stranka z združitvenim kongresom naredila tudi prvi korak v pripravah na državnozborske volitve. Naslednji korak bo povezovanje z nekaterimi sorodnimi strankami, med drugim z Listo Bojana Šrota, ki sicer ne bo nastopila na parlamentarnih volitvah, bodo pa v sodelovanju z njimi oblikovali kandidatno listo, je pojasnil Počivalšek. Kot je še napovedal, bo stranka Konkretno vsem lokalnim listam partner na državnem nivoju, ob tem pa bodo lokalne liste ohranile samostojnost in vodile politiko na lokalni ravni.


Počivalšek je ob tem napovedal sodelovanje tudi z županom Radelj ob Dravi in Ilirske Bistrice, v nadaljnje pa bodo po njegovih besedah naredili vse, da se povežejo tudi s strankami znotraj gibanja Povežimo Slovenijo. Kandidatna lista za državnozborske volitve bo tako po pričakovanjih Počivalška pripravljena še v letošnjem letu. "Najprej želimo storiti vse, da bomo postavili močno ekipo, ki bo lahko naredila rezultat na volitvah," pravi. Sam je sicer prepričan, da imajo v stranki ljudi, ki so sposobni zasesti "vse odgovorne funkcije v državi, od vladnega do predsedniškega dela".

Na volitvah tako računajo na glasove volivcev, ki so usmerjeni v prihodnost in se zavedajo, da se v svetu na novo mešajo karte, Slovenija pa mora imeti dobro ekipo, da bo lahko v tem bodočem svetu sodelovala kot aktivni igralec, je poudaril Počivalšek.

Podpredsednik nove stranke Alojz Kovšca pa je prepričan, da bodo Konkretno volili tisti volivci, ki so izgubili voljo spremljati politiko in so izgubili zaupanje v tiste, ki so državo medsebojno razdelili. "Računamo na ljudi dobre volje, ki vidijo možnost, da se Slovenija zopet zbere pod eno zastavo in je uspešna v prihodnosti," je dejal.

Kovšca je sicer tudi v svojem govoru na kongresu izpostavil pomen sodelovanja. Poudaril je, da v politiki ni prijateljev in sovražnikov, pač pa le nasprotniki in zavezniki. "Ti zadnji znajo kdaj zamenjati vlogo," je dejal. Po njegovih besedah v novoustanovljeni stranki iščejo zaveznike in ne sovražnikov, sam pa se zaveda, da jim nič ne bo podarjeno, temveč si bodo morali vse izboriti. "Izborili pa si bomo toliko, kolikor bomo enotni," je napovedal.

Po njegovih besedah stranka tudi ne bo imela ideološkega predznaka, saj so tako v SMC kot tudi GAS posamezniki z različnimi svetovnonazorskimi pogledi. Kovšca je namreč prepričan, da je zelo slabo, če pri odločitvah politikov prevladuje ideologija. "Nihče izmed nas ni ves čas svojega življenja samo levičar ali samo desničar, življenjske situacije, v katerih se odločamo, so takšne, da nekoč ravnamo bolj kot levičarji, drugič bolj kot desničarji. Tisti, ki to sposobnost izgubi, ni za v politiko, zato ker je konflikten, izključevalen," je še poudaril Kovšca.

Stranka Konkretno je danes nastala z združitvijo SMC, ki jo je vodil Počivalšek, in GAS, ki jo je vodil Kovšca, sicer tudi predsednik DS. Stranko bo v DZ zastopalo pet poslancev, ki izhajajo iz kvote SMC, poslanska skupina SMC pa se bo preimenovala v poslansko skupino Konkretno. Pod kvoto nove stranke se bodo uvrstili tudi zdajšnji ministri SMC, torej pravosodni minister Marjan Dikaučič, šolska ministrica Simona Kustec in minister za javno upravo Boštjan Koritnik. S Počivalškom in Kovšco pa bo imela stranka tudi podpredsednika vlade in predsednika državnega sveta. Po besedah Počivalška bo stranka Konkretno tudi del evropske skupine ALDE.