avto, hitrost, divjanje, vožnja Svet24.si

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

kolektivna zavest Svet24.si

Teži kolektivne zavesti nihče ne more ubežati

895265_047-zdravniska_stavka Necenzurirano

Kje je največ zdravnikov preklicalo soglasje za ...

tanja fajon, klemen žibert, matjaž han Reporter.si

V SD mrzlično iščejo rešitelja, a nihče noče...

tina maze pm Ekipa24.si

Brez dlake na jeziku! Tina Maze za številne ...

matino-antunović, skrito-v-raju Njena.si

O igralcu iz serije Skrito v raju: Tiha voda ...

Adam Delius Ekipa24.si

Da bi Elšnik v Celju sedel na klopi? Odziv ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nova knjiga Igorja Omerze: 1984 – Orwellovo leto Agopa Stepanjana

Deli na:
Nova knjiga Igorja Omerze: 1984 – Orwellovo leto Agopa Stepanjana

Knjiga Igorja Omerze bo predstavljena v torek, 17. maja, v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani. Prišli bodo glasbeni prijatelji Stepanjana in nekateri še živi obsojenci tega montiranega procesa.

Leta 1984 je sredi bele Ljubljane potekal malo znani montirani udbovsko-vojaški proces, na katerem je bila deveterica bolgarskih in jugoslovanskih državljanov obsojena na večletne zaporne kazni zaradi domnevnega vohunstva, terorizma in propagande. Dobra tri desetletja kasneje je publicist in raziskovalec arhivov Igor Omerza, ki je v drugi polovici 80. let kot član Odbora za varstvo človekovih pravic na svoji koži spoznal pritlehnost delovanja komunistične tajne službe, izdal knjigo z naslovom 1984 – Orwellovo leto Agopa Stepanjana.

Stepanjan, armenski glasbenik, poročen s Slovenko in oče treh otrok, je glavni junak knjige. V procesu je bil (poleg štirih bolgarskih glasbenikov, dveh Srbov in dveh Slovencev) obsojen na devet let strogega zapora. V knjigi, ki obsega 376 strani, od tega kar sto faksimilov, dokumentov in fotografij, Omerza natančno in dokumentirano dokaže, da sta bila preiskava in sojenje (sodnik je bil Alojz Ferlinc) sramotna in odurna montaža, ki so jo komunistični režim ter tajna civilna (Udba) in vojaška politična policija (KOS) uprizorila zaradi maščevanja za montirani proces proti jugoslovanskemu državljanu v Bolgariji. Avtor prikaže tudi nasilne metode, ki jih je režim ponavljajoče, sistematično izvajal nad obtoženimi in so bile hujše kot v Guantanamu.

»Tako kot pri vsaki zgodovinski temi je eden glavnih namenov raziskovalcev in piscev potegniti iz zgodbe nauk za sedanjost in prihodnost. Želim si, da bi prispevala k temu, da se takšni odurni in nasilni orwellovski procesi v Sloveniji ne bi nikoli več dogajali, kajti kdor ne pozna zgodovine, je obsojen na to, da jo ponavlja,« pravi avtor Igor Omerza.

Sodba je bila razveljavljena na silvestrovo 2002, Agop Stepanjan je umrl nekaj dni kasneje, 19. januarja 2003. Preminul je za posledicami strašne torture vojaške in tajne policije komunistične partije. Zadnji šef te zločinske organizacije je bil, da se ne pozabi, Milan Kučan.