pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nova blamaža sodstva: »Lovre«, »Košinar« in »Šurlo« vabljeni na sodišče

Deli na:
Nova blamaža sodstva: »Lovre«, »Košinar« in »Šurlo« vabljeni na sodišče

Foto: Jože Biščak

Preiskovalni sodnik okrožnega sodišča v Ljubljani Franc Hribar je prejšnji teden povabil na zaslišanje fotografa, novinarja in odgovornega urednika Reporterja. Vsaj tako sklepamo, saj so na vabilih zapisani Primož Lovre, Igor Košinar in Silvester Šurlo. Prvi se mora pri sodniku zglasiti v danes ob 10. uri, drugi pol ure za njim in tretji ob 11. uri.

Neverjetno je, da so pri vseh treh povabljenih napačno zapisani priimki, iz česar lahko sklepamo, koliko stranke v postopkih spoštuje institucija, ki zahteva, da jo državljani spoštujemo. Ampak to ni največji problem tega vabila. Trojica bo zaslišana v kazenski zadevi zoper obdolženega Pavla Perca (foto levo) zaradi kaznivega dejanja razžalitve. Toda dva izmed njih, Lavre (foto desno) in Kršinar (v sredi), sta skupaj s Percem obdolžena razžalitve Silva Gorenca, nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe. Še več, Lavre, Kršinar in Perc so bili v tej zadevi že skupaj zaslišani na predobravnavnem naroku 13. novembra lani, ko so se tudi izrekli, da niso krivi očitanega kaznivega dejanja. Vsi trije so takrat sodišču dali zahtevane osebne podatke in predlagali priče v kazenskem postopku, Perc pa je tudi povedal, da ni avtor fotomontaže, zaradi katere se je znašel med obtoženimi, saj je uredništvo Reporterja njegovo fotografijo Silva Gorenca kupilo na trgu.

Zdaj se je preiskovalni sodnik Franc Hribar domislil, da bo dva soobtožena zaslišal kot priči v postopku proti tretjemu soobtožencu, kar je ne samo nenavadno, ampak po mnenju mnogih pravnikov zakonsko nedopustno. Obtoženi namreč ne more biti hkrati tudi priča v istem kazenskem postopku. Nenavadno je tudi zato, ker je izvenrazpravni senat ljubljanskega okrožnega sodišča dovolil kazenski postopek, torej tudi za Perca, zato ne more biti preiskave o zadevi, ki je že v kazenskem postopku. Je izvenrazpravni senat slabo opravil svoje delo in sploh ni prebral odgovorov na kazensko tožbo, ampak jo je le prepisal? Še bolj nenavadno je, da je sodišče opravlja preiskavo kaznivega dejanja, ki se preganja na zasebno tožbo. Ali to pomeni, da je zasebno kazensko tožbo nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe prevzela država oziroma državno tožilstvo? To bi bilo še posebno nenavadno, pravzaprav bi bilo škandalozno, saj obveščevalna služba samostojne in demokratične države (SOVA) ne more biti naslednica nekdanje tajne policije nekdanje totalitarne države (Udbe). Zlati grozljivo pa zato, ker je zasebni tožnik Silvo Gorenc v kriminalistični preiskavi, ki jo vodi sosednja država Avstrija, obdolženec sostorilstva umora Stjepana Crnogorca leta 1972. V Avstriji torej preiskujejo umor, v Sloveniji pa sodijo novinarju, ki je pisal o tem umoru, in fotografoma, ki sploh nista avtorja fotomontaže, eden celo fotografije ne.