900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nova avtocesta

Deli na:

Odsek Razdrto - Vipava je uradno odprt, promet po njem bo stekel do 21. ure. Odsek, s katerim je končana tudi hitra cesta od Razdrtega do Vrtojbe, je bil gradbeno in tudi poslovno zahteven, pomeni pa sodobno prometno povezavo teh krajev z osrednjo Slovenijo, sta na otvoritvi poudarila premier Borut Pahor in predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec.

Odsek Razdrto - Vipava je uradno odprt, promet po njem bo stekel do 21. ure. Odsek, s katerim je končana tudi hitra cesta od Razdrtega do Vrtojbe, je bil gradbeno in tudi poslovno zahteven, pomeni pa sodobno prometno povezavo teh krajev z osrednjo Slovenijo, sta na otvoritvi poudarila premier Borut Pahor in predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec.

Odsek bo skrajšal pot, zmanjšal slabo voljo, prispeval k manjši obremenitvi lokalnih cest, predvsem pa povečal varnost, je dejal predsednik vlade Borut Pahor. Dodal je, da dokončanje odseka pomeni navezavo Vipavske doline na slovensko avtocestno omrežje, ki ga Slovenija pospešeno in uspešno končuje.

"Tisti, ki smo se leta in desetletja zamudno vozili po stari cesti v času pospešene izgradnje avtocestnega križa, smo se ob odlašanju in zamudah pri izgradnji tega odseka počutili nekako prikrajšane," je dejal premier in dodal, da je v zadnjih dneh pozorno spremljal zaplete ob izdaji dovoljenj za otvoritev odseka. "Naj smo še tako čakali na odprtje odseka, tega ne bi storili na račun varnosti in drugih pogojev, ki so jih morali sprejeti inšpektorji," pravi Pahor.

Predsednik uprave Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) Tomislav Nemec je poudaril, da je končan projekt glede na vse težave in zaplete "dokaz, da je zmeraj možno uravnotežiti številne interese, vidike in pričakovanja različnih deležnikov". Gradnja odseka je bila v tehničnem - zaradi geološkomehanskih in hidroloških razmer - ter tudi poslovnem smislu izredno zahtevna, je dejal.

V zadnjih dneh in urah, ko so pridobivali uporabno dovoljenje, so si številni prizadevali odpraviti naknadno ugotovljene pomanjkljivosti v dokumentaciji v enem dnevu ter tako "doseči optimum med tem, da gre cesta čim prej v promet, in varnostnim vidikom oz. zakonitostjo", je dejal Nemec. Dodal je, da je to eden od šestih odsekov, od skupno desetih, ki so bili odprti od avgusta lani, ki je končan pod potrjeno investicijsko vrednostjo. Investicijska vrednost tega odseka je 221 milijonov evrov.

"Današnji dan je mejnik v kakovosti življenja prebivalcev Vipavske doline in širše goriške regije ter vseh, ki živijo vzhodno od Nanosa, saj se uresničujejo desetletne želje o sodobni, pretočni povezavi, ki navezuje te kraje na slovenski avtocestni križ," je povedal Nemec. Ob odprtju so trak slavnostno prerezali trije predstavniki mlajše generacije iz vasi Podnanos, Lozice in Podgrič.

Predsednik uprave Darsa je glede protivetrne zaščite povedal, da je bilo na trasi izdelano vse, kar je bilo predvideno v projektni dokumentaciji. Bodo pa v prihodnje opravljali monitoring - Dars že ima naročen projekt spremljanja vetrnih vplivov. Če se bodo bojazni, ki se glede vpliva vetra na tem območju pojavljajo, potrdile, bodo ukrepali in ustrezno dogradili protivetrno zaščito, dodaja.

Z odprtjem 10,8 kilometra dolgega odseka prek Rebrnic je končan celoten, 41 kilometrov dolg krak hitre ceste H4 od Razdrtega do mejnega prehoda z Italijo Vrtojba. Začetek gradnje odseka sega v leto 2002, z umeščanjem v prostor pa so pričeli že pred desetimi leti.

Gradnjo odseka so spremljale zamude in zapleti z okoliškimi prebivalci ter tudi z različnimi ugovori neizbranih izvajalcev del. Izvajalci del so imeli tudi precej težav s samo gradnjo, saj leži trasa na plazovitem pobočju, kar je oteževalo potek gradnje. Odsek je bil po navedbah Darsa z gradbenega vidika eden izmed najtežjih odsekov v okviru uresničevanja programa gradnje avtocest v Sloveniji.

Prometni minister Patrick Vlačič pravi, da vsak odprti krak avtoceste ali hitre ceste pomeni večjo mobilnost za ljudi, več možnosti za razvoj ter predvsem več varnosti za udeležence v prometu. Glede zapletov pri pridobivanju uporabnega dovoljenja je novinarjem dejal, da je vsak odsek povezan s številnimi pregledi in odpravo nepravilnosti.