Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nov spodrsljaj Križaniča

Deli na:

Povečevanje števila otrok v vrtcih in učencev ter dijakov v razredu, kot je v četrtkovih Odmevih na TV Slovenija napovedal minister za finance Franc Križanič, je nesprejemljivo in napačno, meni glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

Povečevanje števila otrok v vrtcih in učencev ter dijakov v razredu, kot je v četrtkovih Odmevih na TV Slovenija napovedal minister za finance Franc Križanič, je nesprejemljivo in napačno, meni glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

Obenem je minister izrekel po mnenju Štruklja zelo žaljivo opazko, ko je racionalizacijo predlagal v tem smislu, naj se vzgojiteljice malo bolj gibajo. Morda je čas, da predsednik vlade Borut Pahor razmisli, "ali ne bi bilo koristneje, da najboljšega ministra zamenja s kakšnim, ki je manj najboljši", predlaga štrukelj.

Logika Križaniča glede povečevanja števila otrok, učencev in dijakov v razredih oz. skupinah Štruklja šokira. Do sedaj je bil namreč trdno prepričan, da je v Sloveniji preseženo razumevanje izobraževanja kot stroška, ki ga je potrebno zmanjševati, kadar je država v krizi. To ilustrira, da izobraževanja še vedno ne razumemo kot kompleksne investicije v boljše prihodnje življenje ljudi, poudarja Štrukelj.

Povečano število otrok v oddelkih je zgolj vzvod in mehanizem za zmanjšanje plač učiteljev, je prepričan. Kot je dejal, ne more nihče zanikati, da se slovensko izobraževanje v zadnjih 10 letih giblje v pravo smer, vendar pa se po njegovi oceni sedaj vse postavlja na kocko.

Napovedal je sestanek z ministrom za šolstvo Igorjem Lukšičem glede tega. Sicer pa pričakuje, da se bo Lukšič do napovedi Križaniča opredelil že pred sestankom, ki bo 10. februarja.

Kot predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije se je odzval tudi na napovedi Križaniča po četrtkovi seji vlade glede zmanjšanja mase plač v javnem sektorju. "Čudi me kratkost spomina vlade," je dejal. Vlada je lani jeseni s sindikati javnega sektorja namreč podpisala dogovor, po katerem naj ne bi bilo več kot enoodstotnega odpuščanja v javnem sektorju letno. "Očitno vlada svojih lastnih dokumentov, ki jih podpisuje pri zdravi pameti, ne jemlje resno," je prepričan.

Glede napovedanih pogajanj o pomanjkljivosti plačnega sistema v javnem sektorju oz. t.i. seznama anomalij plačnega sistem, je Štrukelj dejal, da so stališča vlade zavrnili, saj da ne temeljijo na analizi.

Poleg tega pa vlada po njegovih besedah vedno in izključno ugotavlja samo anomalije, ki gredo v prid višine plače delavca. Nikoli pa vlada ne ugotovi, da so plače prenizke, čeprav je takšnih primerov veliko, pravi Štrukelj. Sicer pa glede plačnega sistema meni, da gre za popolnoma nelogičen sistem napredovanja, kjer so kriteriji napredovanja med posameznimi skupinami popolnoma različni.