Revija Reporter
Slovenija

Nov glavobol za gostince: od ponedeljka bodo morali preverjati PCT gostov

STA
1 1.087

24. jul. 2021 7:19 Osveženo: 7:21 / 24. 7. 2021

Deli na:

Navodila in priporočila na vhodnih vratih gostiln in gostinskih teras.

Adriana Gašpar

Vlada je včeraj na dopisni seji sprejela odlok, s katerim je določila, da morajo ponudniki blaga in storitev preverjati izpolnjevanje pogoja PCT za potrošnike pred vstopom gostinske lokale, igralnice in nastanitvene obrate. Odlok stopi v veljavo v ponedeljek, veljal bo do vključno 1. avgusta.

Glede na hiter porast okužb z različico delta v državah članicah EU, zaradi česar obstaja možnost poslabšanja epidemiološke situacije novega koronavirusa v Sloveniji, je vlada sprejela nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Z odlokom je določena obveznost ponudnika blaga in storitev, da preverja izpolnjevanje pogoja PCT za potrošnike pred vstopom v igralnice, igralne salone in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvene obrate, v notranje prostore, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v prostore gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program ter v prostore, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač.

Ponudniki blaga in storitev morajo prav tako na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti potrošnike, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno v vseh zgoraj navedenih prostorih.

S predlaganim odlokom se je spremenila tudi dikcija nočnih klubov in diskotek v t. i. storitve gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program od 5. do 24. ure.

V prej omenjenih prostorih so lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Pri tem dokazilo o negativnem rezultatu testa na novi koronavirus s testom PCR ne sme biti starejše od 72 ur od odvzema brisa, dokazilo s hitrim testom pa ne sme biti starejše od 48 ur od odvzema brisa.

Ta pogoj pa ne velja v zunanjih prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, v kolikor je zagotovljena razdalja najmanj tri metre med robovi miz, še piše v sporočilu vlade.