markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Nora noč na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, na Gorenjskem reševali skavte

Deli na:
Nora noč na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, na Gorenjskem reševali skavte

Plaz v Dravogradu - Foto: PGD Dravograd

Obilne padavine v petek zvečer in v noči na soboto so povzročile številne težave na območjih regijskih centrov za obveščanje Slovenj Gradec, Kranj, Ljubljana, Celje, Maribor, Novo mesto in Brežice, skupno so zabeležili okrog 200 dogodkov. Močno prizadete so bile tudi občine Solčava, Laško in Mozirje, na Gorenjskem pa so v nočnem neurju pomagali skavtom v Bohinju in Preddvoru.

Gasilci 49 prostovoljnih društev gasilskih enot in sedmih poklicnih gasilskih enot so zaradi meteornih voda morali prečrpavati vodo iz stanovanjskih, gospodarskih in drugih poslopij, so še sporočili iz Centra za obveščanje RS.

V občini Dravograd je dež sprožil dva zemeljska plazova, eden je zaprl glavno cesto Radlje-Dravograd, drugi ogroža stanovanjsko hišo v naselju Bukovje. Hudournik je v Sv. Duhu v občini Dravograd odnesel most do kmetije, v občini Mozirje pa je odnesel cesto in poplavil stanovanjsko hišo.

Strele so poškodovale tri stanovanjske objekte, v enem primeru je ogenj poškodoval fasado in ostrešje stanovanjske hiše. Zaradi razmočenega terena so se podirala drevesa, ki so zapirala ceste, poškodovala hiše in osebna vozila, navajajo v centru za obveščanje.

Skavti v težavah

Neurje in močni nalivi so v petek pozno zvečer na Gorenjskem povzročili kar nekaj težav. Z bohinjskih gora so reševali skupino petih skavtov, ki je obtičala zaradi vremena. V vasi Kokra v preddvorski občini pa so na varno pospremili 47 skavtov. Zalitih je bilo tudi nekaj hiš, škodo pa so povzročale tudi strele.

Poveljnik civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid je za STA povedal, da je za njimi pestra noč. "Nekaj je bilo zalitih hiš, imeli pa smo tudi dva umika skavtov, in sicer enega v Bohinju in enega na območju Preddvora. V Preddvoru je zasulo tudi regionalno cesto Kranj-Jezersko," je dejal in dodal, da so gasilci in pristojne službe na delu ter odpravljajo posledice neurja.

V vasi Kokra v preddvorski občini je narasel potok odnesel most in poplavil več objektov, vendar odprava posledic v nočnem času ni bila mogoča, zato gasilci nadaljujejo aktivnosti danes. Že ponoči pa so preddvorski prostovoljni gasilci pospremili 47 skavtov s tabora v Kokri do hotela, kjer bodo počakali, da se bodo lahko vrnili.

Na območju Bohinja so medtem tamkajšnji gorski reševalci okoli 22. ure posredovali na grebenu Vratca - Vogel, kjer so reševali pet mladoletnih skavtov, ki so obtičali zaradi slabega vremena. Podhlajene skavte so oskrbeli in pospremili do terenskih vozil, s katerimi so jih prepeljali v dolino, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Prav tako na območju Bohinja v Stari Fužini je zaradi udara strele zagorela stanovanjska hiša. Zagorel je en del pročelja in del ostrešja. Na območju občine Cerklje na Gorenjskem pa je meteorna voda zalila kleti treh objektov. Prostovoljni gasilci iz Cerkelj, Zgornjega Brnika, Lahovč in Zaloga pri Cerkljah so vodo izčrpali.

Občine Solčava, Laško in Mozirje prizadelo hudo neurje

Občine Solčava, Laško in Mozirje je v petek zvečer prizadelo hudo neurje. Kot je za STA danes povedala solčavska županja Katarina Prelesnik, so v Logarski dolini reševali dva planinca, plaz pa je zasul cesto proti slapu Rinka v Logarski dolini. Težave so tudi zaradi številnih hudournikov.

Cesta proti slapu Rinka je od Logarskega kota naprej zaprta za promet. Na njej je veliko kamenja, ki ga bodo v naslednjih dneh po navedbah županje skušali odstraniti. Reka Savinja ni preveč narasla, tako da je ostala v strugi.

Z močnim neurjem so se soočili tudi v Občini Laško. Kot je za STA povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Laško Matej Špiler, je Savinja ostala v strugi, težave pa so jim povzročile meteorne vode, ki so zalile tamkajšnji dom starejših in Thermano Laško, tako da je bilo treba črpati vodo.

Tudi državna cesta Celje-Zidani Most je bila poplavljena, prav tako nekaj podvozov. Poplavljena je bila tudi dovozna cesta proti Zdravilišču Laško. Posledice neurja pa so gasilci že sanirali.

Mozirski župan Ivan Suhoveršnik je za STA dejal, da je bilo v petek zvečer najhuje v naselju Lepa Njiva, kjer je hudournik Ljubija zasul cesto, poplavljene pa so tudi tri hiše. Škoda je precejšnja, je ocenil. Pristojne službe so že na terenu in odstranjujejo kamenje s ceste v Lepi Njivi.

Nekaj nevšečnosti je neurje povzročilo še v občinah Šoštanj in Velenje.