900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NLB zadržuje denar Vegradovih delavcev

Deli na:

Nova Ljubljanska banka naj bi zadrževala denar za plače Vegradovih delavcev, o izplačilu katerih sta se dogovorila sindikat in vodstvo podjetja. Po navedbah sindikalista Srečka Čatra naj bi NLB, skušala "mimo zakona izplačati svojega upnika" in s tem "okrasti" delavce Vegrada.

Nova Ljubljanska banka naj bi zadrževala denar za plače Vegradovih delavcev, o izplačilu katerih sta se dogovorila sindikat in vodstvo podjetja. Po navedbah sindikalista Srečka Čatra naj bi NLB, skušala "mimo zakona izplačati svojega upnika" in s tem "okrasti" delavce Vegrada.

Vsi pravniki in tudi prisilna upraviteljica Vegrada Alenka Gril pravijo, da je zakon, ki ureja postopek prisilne poravnave, jasno napisan in da ni nobenega razloga, da bi Nova Ljubljanska banka denar zadrževala, navaja predstavnik svobodnega sindikata Čater. Po njegovih besedah banka navaja, da mora zaradi tega, ker je v teku ena izvršba iz preteklosti, še iz časa pred začetkom prisilne poravnave, najprej pridobiti ustrezna pravna mnenja, kdaj bo ta denar, ki je že na računu Vegrada, izplačala.

"Banka poskuša enega svojega upnika izplačati mimo zakona in išče, če bo našla kakšno luknjo v zakonu," je prepričan Čater. Gre za poskus, da bi banka, "okradla delavce Vegrada", meni Čater in pojasnjuje, da je prisilna upraviteljica podpisala nalog za izplačilo plač delavcem, ki tri mesece niso dobili plač. In po zakonu o prisilni poravnavi lahko te izplača v okviru tekočih stroškov, banka pa ji, kot pravi Čater, tega ne dovoli, čeprav za to nima zakonske pravice.


V NLB so z ločenim sporočilom odločno zavrnili navedbe, češ da samovoljno zadržujejo denar na Vegradovem računu ali favorizirajo kateregakoli izmed upnikov. "NLB mora kot izvajalka plačilnega prometa pri svojem ravnanju spoštovati veljavno zakonodajo. S sredstvi, ki so bila zarubljena pred začetkom postopka prisilne poravnave, dolžnik ne more razpolagati oz. jih banka ne sme izplačati," so zapisali in dodali, da pa dolžnik lahko razpolaga z vsemi nakazili, ki pridejo na račun družbe po pričetku prisilne poravnave. V takem primeru bi banka ob soglasju upravitelja sredstva tudi nemudoma nakazala.

Več kot tisoč zaposlenih v Vegradu, ki je v postopku prisilne poravnave, še vedno ni prejelo celotnih plač za mesece april, maj in junij, če jih ne dobijo, so od sindikata zahtevali organizacijo stavke. Po delnem izplačilu prejšnjo sredo so sredstva v višini 217.000 evrov za izplačilo še neporavnanega dela že na računu Vegrada, a do izplačila delavcem še ni prišlo. Novi direktor družbe Boris Medved za dodatna pojasnila ni dosegljiv.