Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NLB ni podaljšala posojila

Deli na:

 Uprava NLB ni podaljšala posojila Infond Holdingu v višini 130 milijonov evrov, ki danes zapade v poplačilo. "Družba je danes od NLB prejela obvestilo, da nam kreditov ne bo podaljšala," so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Infond Holdinga.

 Uprava NLB ni podaljšala posojila Infond Holdingu v višini 130 milijonov evrov, ki danes zapade v poplačilo. "Družba je danes od NLB prejela obvestilo, da nam kreditov ne bo podaljšala," so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Infond Holdinga.

Infond Holding bi moral najkasneje danes zagotoviti sredstva za poplačilo posojila ali pa predložiti prvovrstno bančno garancijo. V nasprotnem primeru bo NLB sprožila postopke unovčevanja zavarovanj oz. zasegla 12,5-odstotni delež Mercatorja in 20-odstotni delež Pivovarne Laško, s katerima je Infond Holding zavaroval posojilo.

NLB bo sicer, kot so v banki pojasnili v torek, skladno s pogodbo in običajno prakso v primeru neplačila pozvala dolžnika in določila rok za vračilo posojila. Podrobneje konkretnega posla v NLB niso pripravljeni komentirati. V Infond Holdingu danes niso želeli dajati pojasnil.

Kupca za 25-odstotni delež Mercatorja, ki ga od konca lanskega leta prodajata Infond Holding in Pivovarna Laško, po uradnih podatkih namreč še vedno ni. Ugibanja o nakupu polovice ponujenega deleža s strani Unicredita ter druge polovice s strani hrvaške družbe Orbico, pri čemer naj bi posojilo zagotovil Unicredit, so v slovenskem delu omenjene banke zavrnili kot netočne in zavajajoče.

Možnosti, da bi mariborska družba, prek katere Boško Šrot lastniško obvladuje Pivovarno Laško, v nekaj dneh zagotovila nove vire financiranja, tako po mnenju nekaterih poznavalcev ni veliko. Urad za varstvo konkurence je namreč v torek uvedel postopek proti Infond Holdingu zaradi nepriglasitve koncentracije v Mercatorju ter mu do izdaje odločbe v tem postopku prepovedal razpolagati z 48,34-odstotnim deležem v Mercatorju, ki je v lasti Infond Holdinga, Pivovarne Laško, Pivovarne Union in Radenske.

Urad za varstvo konkurence je ustavil februarja lani uveden postopek presoje koncentracije Infond Holdinga, Istrabenza, Pivovarne Laško, Pivovarne Union, Radenske in Mercatorja. Uvedel pa je nov postopek presoje koncentracije proti Infond Holdingu in sprejel odločbo o prepovedi razpolaganja s celotnim deležem Mercatorja, ki ga nadzoruje družba.

Kot je razvidno iz torkove odločbe varuha konkurence, ki jo je Infond Holding danes objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze, je pri koncentraciji med Infond Holdingom in Mercatorjem "izkazana verjetnost, da je prišlo do koncentracije, ki je podrejena določbam zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, in je podjetja, ki bo koncentracijo morala priglasiti uradu, niso priglasila".

Urad za varstvo konkurence ugotavlja, da ima Infond Holding prek družb, ki jih lastniško obvladuje (Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska), skupaj 1.820.141 delnic oz. 48,34 odstotka delnic Mercatorja. To je največji posamični delež v Mercatorju in bi lahko Infond Holdingu omogočal možnost izvajanja odločilnega vpliva nad Mercatorjem. Zaradi tega bi moral Infond Holding najpozneje v 30 dneh od pridobitve nadzora nad Mercatorjem koncentracijo priglasiti.

Infond Holding je lastnik 24,99 odstotka Mercatorja, Pivovarna Union ima v lasti 12,33 odstotka, Pivovarna Laško 8,43 odstotka, Radenska pa 2,57 odstotka Mercatorja.

Varuh konkurence je obenem sprejel odločbo, s katero do izdaje odločbe o skladnosti koncentracije družb Infond Holding in Mercator s pravili konkurence Infond Holdingu prepoveduje razpolaganje z delnicami Mercatorja. KDD je s tem prepovedal prenos delnic Mercatorja na tretje osebe po nalogu podjetij blizu skupine Pivovarne Laško.

Uprava Infond Holdinga, kot je navedla, z "zanimanjem opazuje uzurpacijo prava s strani državnih organov". "Hkrati iskreno upa, da se posameznim državljanom in pravnim osebam ne bodo dogajale tako evidentne kršitve ustavnih pravic kot družbi," so zapisali v sporočilu ter dodali: "Hvala vsem, ki v igri sodelujete."

Urad je prav tako v torek sprejel sklep o ustavitvi postopka zoper Infond Holding, Pivovarno Laško, Pivovarno Union, Radensko in Istrabenz, in sicer na podlagi spremembe v lastniškem nadzoru omenjenih družb v Mercatorju. Istrabenz namreč z razvezo reodkupne pogodbe, po kateri je lastnik 8,01 odstotka delnic Mercatorja postala Unicredit Banka Slovenija, nima več lastniškega deleža v največji slovenski trgovski družbi.

Kot še pojasnjuje urad za varstvo konkurence, skupni nadzor družb iz skupine Pivovarne Laško in Istrabenza tako ne obstoji več, zato je treba postopek presoje koncentracije navedenih družb, ki ga je urad začel po uradni dolžnosti, ustaviti. Urad pa ob tem ugotavlja, da družbe Infond Holding, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska "sodijo v isto skupino podjetij in tvorijo zaokroženo ekonomsko celoto".

Kot je znano, je varuh konkurence že sredi decembra 2007 uvedel postopek presoje skladnosti koncentracije s pravili konkurence proti Pivovarni Laško, Pivovarni Union, Radenski, Infond Holdingu, Centru naložbe in Kolonelu, ker naj bi omenjene družbe skupaj pridobile 57,23-odstotni lastniški delež Mercatorja in s tem skupni nadzor nad družbo, česar pa v roku niso priglasile.

Varuh konkurence je nato februarja lani postopek zoper omenjene družbe ustavil in uvedel novega, in sicer zoper Infond Holding, Pivovarno Laško, Pivovarno Union, Radensko in Istrabenz. Ugotovil je, da so omenjen družbe vzpostavile skupni nadzor nad Mercatorjem in gre za koncentracijo, ki je podrejena določbam zakona o omejevanju konkurence.