severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: toliko so izgubili, ker so jih vrgli iz komisij in odborov

Deli na:
Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: toliko so izgubili, ker so jih vrgli iz komisij in odborov

Eva Irgl zaradi nepodpisa izjave o zvestobi SDS dobiva 907 evrov nižjo plačo, Anže Logar 130 evrov, Dejan Kaloh pa 152 evrov manj. - Foto: Jure Klobčar

Po razrešitvi Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha iz delovnih teles državnega zbora so se vsem trem uporniškim poslancem SDS znižale plače.

Najbolj Irglovi, ki je kot vodja komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti prejemala 5144 evrov bruto plače, po novem pa njena bruto plača znaša 4335 evrov, torej je za 809 evrov nižja. Nekoliko manj se je znižala plača Logarju in Kalohu, in sicer prvemu za 130 evrov, drugemu pa za 152 evrov. Logar je kot podpredsednik odbora za zunanjo politiko prejemal 4338 evrov bruto plače, po novem pa znaša 4307 evrov, Kaloh pa je kot podpredsednik odbora za pravosodje prejemal 4479 evrov bruto plače, po novem 4327 evrov.

Višje plače za zveste poslance SDS

Zvišale pa so se plače poslancem SDS, ki so jih nasledili na funkcijah. Jože Tanko kot predsednik komisije za človekove pravice prejema 5475 evrov bruto plače, pred tem je plača znašala 4530 evrov, torej je za 945 evrov višja. Andrej Kosi kot podpredsednik odbora za zunanjo politiko prejme 4419 evrov bruto, pred tem je dobil 4267 evrov, torej 151 evrov manj. Jožef Lenart, ki je nadomestil Kaloha v odboru za pravosodje, pa prejema enako plačo kot prej, to je 4479 evrov bruto.

Poleg tega je Logar izgubil članstvo tudi v odborih za finance, delegaciji DZ v parlamentarni skupščini OVSE, delegaciji za sodelovanje z OECD in nadomestno članstvo v parlamentarni skupščini Sveta Evrope. Irglova je bila tudi članica odbora za zunanjo politiko in odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Kaloh pa je bil član odbora za zdravstvo, komisije za narodni skupnosti in komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter nadomestni član delegacije DZ v parlamentarni skupščini OVSE. Logarja je odboru za finance zamenjal Tomaž Lisec.

Odpadniki v poslanskih skupinah

Irglovo je v odboru za zunanjo politiko zamenjal Žan Mahnič, v odboru za delo pa Zvonko Černač. Kaloha je v komisiji za človekove pravice zamenjala Alenka Helbl, v odboru za pravosodje pa Jože Tanko, v komisiji za narodne skupnosti pa Danijel Krivec. To sicer ne pomeni, da ti trije poslanci v delovnih telesih ne morejo več sodelovati in razpravljati, ampak da nimajo več glasovalnih pravic.

Kot je znano, so Logar, Kaloh in Irglova odklonili podpis izjave o zvestobi poslanski skupini SDS, ki jo je od njih (seveda na zahtevo prvaka SDS Janeza Janše) zahtevala vodja poslanske skupine Jelka Godec. Posledično sta se morala Logar in Irglova preseliti iz prve v zadnjo klop, kjer je že sedel Kaloh, vsi trije pa ostali brez funkcij v delovnih telesih. Toda o spremembi v vodstvenih funkcijah v delovnih telesih je moral posebej glasovati državni zbor, kjer pa so jo vsi poslanci – s častno izjemo NSI – gladko podprli.

Praktično vse skupine imajo svojega »odpadnika«: pri Gibanju Svoboda je to Mojca Šetinc Pašek, pri Levici pa Miha Kordiš, edino v SD so še za zdaj enotni. Podobno, kot se je Paškova morala posloviti od vodenja preiskovalne komisije o spornem financiranju političnih strank, nasledila jo je Tamara Vonta, so tudi Kordiša razrešili kot predsednika odbora za delo, družino in invalide, ki ga je prevzel Milan Jakopovič.