Revija Reporter
Slovenija

Nezaslišano! Pri sindikatu Sviz še vedno častijo diktatorja Tita

Nenad Glücks
3.065

11. jul. 2021 6:00 Osveženo: 12:34 / 10. 8. 2021

Deli na:

Sindikalisti Sviza in Tito na steni

Zajem zaslonske slike

Čeprav je 30 let po demokratizaciji znano že ogromno o Titovi odgovornosti za najhujše zločine zoper človečnost, očitno pri Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture s tem nimajo nobenih težav.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) pod vodstvom Branimirja Štruklja je znan kot podaljšana roka levičarske politične opcije. Štrukelj je pred leti celo nastopil kot kandidat Združene levice (predhodnice Levice) na volitvah za Evropski parlament. Toda ne le, da se ta sindikat zlorablja za politične namene, pač pa so mnogi njegovi člani celo častilci nekdanjega komunističnega diktatorja Josipa Broza Tita. Na njihovi spletni strani so temu navkljub dvolično zapisali, da so »demokratična organizacija«.

Pri Svizu med šolskim letom vsak mesec objavijo e-Svizove novice, v katerih članom sporočajo o svojih aktivnostih. Tako so prejšnji mesec predstavili tudi sejo Območnega odbora Sviz Velenje, na kateri so bili sindikalni zaupniki s področja predšolske vzgoje. Med drugim so izpostavili zamude pri izplačilih dodatkov za delo v rizičnih razmerah ter dogovor o začetku pogajanj o plačnih razredih delovnih mest v vrtcih na spodnji tretjini plačne lestvice.

V oči pa zbode fotografija s tega srečanja. Člani Sviz so se namreč slikali v njihovih prostorih v Velenju, kjer na steni še v letu 2021 visi velika slika jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita. Kljub temu, da je 30 let po demokratizaciji znano že ogromno o njegovi odgovornosti za najhujše zločine zoper človečnost, očitno pri Svizu s tem nimajo nobenih težav. Kot kaže, živijo mentalno še v časih Titovega Velenja.

Popravek prispevka »Nezaslišano! Pri sindikatu Sviz še vedno častijo diktatorja Tita« (Reporter, avtor Nenad Glücks, spletna stran, 11. julij 2021)

V prispevku »Nezaslišano! Pri sindikatu Sviz še vedno častijo diktatorja Tita« novinar neresnično trdi, da so »mnogi njegovi člani celo častilci nekdanjega komunističnega diktatorja Josipa Broza Tita«. Enako je izmišljen tudi zapis, da so se člani sindikata slikali »v njihovih prostorih v Velenju, kjer na steni še v letu 2021 visi velika slika jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita«. Kot povsem jasno izhaja iz novice, ki jo je za osnovo svojega članka – očitno površno – vzel novinar Reporterja, se je delovni sestanek članov predsedstva predšolske vzgoje SVIZ zaključil z obiskom Muzeja Velenje in ogledom tamkajšnje stalne zbirke o tem, kako je nastalo mesto Velenje. Fotografija, ki je novinarju služila kot izhodišče za prispevek ter vse posledično – nehote ali namenoma – zavajajoče izpeljave in napačne sklepe, je nastala v razstavnem prostoru Muzeja Velenje. Vsakdo si ga lahko ogleda tudi virtualno preko 360° ogleda muzeja.