Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nezakonit javni razpis za sofinanciranje medijev

Deli na:

Izkazalo se je, da sta tako kulturna ministrica Majda Širca kot strokovna komisija pod vodstvom dr. Klementa Podnarja pri postopku javnega razpisa za sofinanciranje medijskih projektov kršila zakon.

Izkazalo se je, da sta tako kulturna ministrica Majda Širca kot strokovna komisija pod vodstvom dr. Klementa Podnarja pri postopku javnega razpisa za sofinanciranje medijskih projektov kršila zakon.

V prejšnjih dveh številka Reporterja smo razkrili, da se je ministrica za kulturo Majda Širca v sklopu sofinanciranja medijskih projektov odločila za sofinanciranje brezplačnega mesečnika Udarni list v višini 12.155 evrov. Gre za povsem zgrešeno odločitev, saj je Udarni list časnik, pri katerem grobo kršijo temelje standarde novinarskega kodeksa: odgovorni urednik tega novomeškega brezplačnika je politik stranke Zares (torej stranke ministrice Širca), stalni kolumnist v časopisu je poslanec Zares Franci Kek, tričetrtinski lastnik izdajatelja tega časopisa, Udarnega lista, d. o. o., je Robert Judež, Kekov dolgoletni prijatelj. Judež je hkrati polovični lastnik reklamne agencije Konvikt, d. o. o., kjer imajo na skrbi grafično pripravo za tisk Udarnega lista. Ena od urednic pri tem mesečniku Tanja Brate je na tej reklamni agenciji zaposlena kot vodja projektov, druga urednica Majda Luzar pa je na spletni strani reklamne agencije navedena kot svetovalka za trženje. Opisano prepletanje novinarskih in oglaševalskih opravil je v nasprotju z novinarskim kodeksom, prav tako novinarjeva aktivnost v politiki.

 Toda kot smo ugotovili zdaj, so si pri letošnjem razpisu za sofinanciranje programskih vsebin medijev, na katerem so na ministrstvu za kulturo (MK) razdelili okoli 3,4 milijona evrov, privoščili celo nezakonito odločbo. Ministrica je namreč pri odločanju o sofinanciranju na podlagi predloga strokovne komisije pod vodstvom dr. Klementa Podnarja med drugimi upoštevala merilo, ki ga zakon o medijih pri splošnoinformativnih tiskanih medijih sploh ne določa. Gre za merilo »povprečno število natisnjenih in prodanih izvodov tiskanih medijev«, po katerem so zajetno število točk pri uvrstitvi med državno podprte projekte dosegli tudi brezplačni časopisi. Toda to je huda kršitev zakona o medijih, ki določa merilo »povprečno število prodanih izvodov tiskanih medijev«. Po tem zakonitem kriteriju bi morala ministrica vse brezplačne tiskane medije izločiti iz postopka oziroma bi dobili po tem kriteriju nič točk. Brezplačniki nimajo nobenega prodanega izvoda, zgolj natisnjene, zato so brezplačniki!

Na MK so se tega očitno zavedali, zato so v nasprotju z zakonom o medijih in področno uredbo o izvedbi razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev, v razpisnih merilih dodali besedo »natisnjenih« ter s tem omogočili, da tudi projekti brezplačnikov v nasprotju z zakonom prejmejo državna sredstva. Brezplačnik Udarni list pri tem sploh ni edini, še več denarja so tako dodelili dvema brezplačnikoma; gre za Notranjsko-kraške novice izdajatelja Notranjske novice, d. o. o. Temu je Širca namenila celo več kot 50 tisoč evrov za sofinanciranje projektov.

Izkazalo se je, da sta tako ministrica kot strokovna komisija pod vodstvom dr. Klementa Podnarja pri postopku javnega razpisa za sofinanciranje medijskih projektov kršila zakon. Zdaj ne gre več za prosto presojo ministrice, ali bo svojo odločbo vzela nazaj, saj lahko izdajatelji medijev, ki so s svojimi projekti neuspešno sodelovali na razpisu, v tridesetih dneh od vročitve odločbe vložijo tožbe na upravno sodišče (do konca tega roka je vsaj še teden dni). Za vsak evro, ki bi ga država izgubila zaradi nezakonitega razpisa, bi bila neposredno odgovorna tako Širca in premier Borut Pahor, ki ga bomo obvestili o nezakonitosti. Da o politični odgovornosti za nezakonito delo sploh ne govorimo.

Predsednik strokovne komisije dr. Podnar je za svoje delo v komisiji po pogodbi o avtorskem delu prejel 2.905 evrov, člani komisije (dr. Peter Sekloča, Irena Gruntar, Jure Apih in Milan Pajk) pa vsak po 2.630 evrov bruto. Kje je zaposlena Irena Gruntar, ki nam tega podatka ni hotela razkriti, nočejo pojasniti niti na MK, češ da gre za »podatek, ki ga brez njenega dovoljenja ne morejo posredovati«. Očitno bo morala pri prikrivanju tega podatka ukrepati informacijska pooblaščenka, na katero se bomo pritožili.