verboten Odkrito.si

Natalija Verboten žaluje

horoskop-astro Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. avgusta

tretje oko, akaša Petisvet

Akaški zapisi dostopni vsakemu, to je pot do njih

vodstvo UKC Svet24.si

Slovenski otroci umirajo, zdravniki pa se kregajo

16-oliver dragojevic Svet24.si

To si je o Slovencih mislil Oliver Dragojević

Niall Horan in Hailee Steinfeld (1) Najstnica.si

Niall Horan in Hailee Steinfeld končno pokazala, ...

Petra_Kercmar_foto_Mankica_Kranjec Njena.si

Z njim na dopustu uživa Petra Krčmar

Slovenija

Nevrokirurg iz ZDA: v UKC Ljubljana ponarejajo podatke!

Deli na:
Nevrokirurg iz ZDA: v UKC Ljubljana ponarejajo podatke!

Foto: Šimen Zupančič - Nevrokirurg dr. T. S. Park

V UKC Ljubljana so začeli opravljati zahtevne operacije na hrbtenjači pri otrocih s cerebralno paralizo, kljub temu da premajhno število načrtovanih posegov ne zagotavlja dovolj visoke stopnje varnosti za paciente.

Kot smo v zadnjih tednih izvedeli iz člankov v medijih, so v UKC Ljubljana začeli zahtevne nevrokirurške operacije SDR (selektivna dorzalna rizotomija). Gre za posege na hrbteničnih živčnih koreninah, s katerimi se pri otrocih s cerebralno paralizo odpravi ali zmanjša zakrčenost mišic v nogah. S tem se jim bistveno izboljša gibalna sposobnost, del jih lahko po posegu tudi hodi, to bi bilo brez te operacije nemogoče.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o novih posegih v UKC Ljubljana in kdo bo opravljal operacije; zakaj ameriški nevrokirurg dr. Park vztraja, da je šest do osem operacij SDR na leto premalo, da bi jih lahko nevrokirurg izvajal varno; o zavajanju iz UKC Ljubljana; zakaj je dr. Park protestiral pri UKC in zakaj se zgraža nad osupljivo napačnimimi navedbami UKC Ljubljana; zakaj bodo v Ljubljani otroke s cerebralno paralizo izpostavljali dodatni nevarnosti?