tanja dimitrievska alica Odkrito.si

Slovenska igralka kmalu ločena od hčere?

josip broz tito Svet24.si

Titove ukane: bežal pred varnostniki v gostilne

horoskop Svet24.si

Horoskop za soboto, 26. maja

melania trump, donald Svet24.si

FOTO: Kam je izginila Melania? Američani ...

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

rebeka the biggest loser Njena.si

Preslepili Rebeko in jo izločili

Masterchef Slovenija žan bukovnik Njena.si

En slab dan je velikega favorita poslal domov.

Slovenija

Nevrokirurg iz ZDA: v UKC Ljubljana ponarejajo podatke!

Deli na:
Nevrokirurg iz ZDA: v UKC Ljubljana ponarejajo podatke!

Foto: Šimen Zupančič - Nevrokirurg dr. T. S. Park

V UKC Ljubljana so začeli opravljati zahtevne operacije na hrbtenjači pri otrocih s cerebralno paralizo, kljub temu da premajhno število načrtovanih posegov ne zagotavlja dovolj visoke stopnje varnosti za paciente.

Kot smo v zadnjih tednih izvedeli iz člankov v medijih, so v UKC Ljubljana začeli zahtevne nevrokirurške operacije SDR (selektivna dorzalna rizotomija). Gre za posege na hrbteničnih živčnih koreninah, s katerimi se pri otrocih s cerebralno paralizo odpravi ali zmanjša zakrčenost mišic v nogah. S tem se jim bistveno izboljša gibalna sposobnost, del jih lahko po posegu tudi hodi, to bi bilo brez te operacije nemogoče.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o novih posegih v UKC Ljubljana in kdo bo opravljal operacije; zakaj ameriški nevrokirurg dr. Park vztraja, da je šest do osem operacij SDR na leto premalo, da bi jih lahko nevrokirurg izvajal varno; o zavajanju iz UKC Ljubljana; zakaj je dr. Park protestiral pri UKC in zakaj se zgraža nad osupljivo napačnimimi navedbami UKC Ljubljana; zakaj bodo v Ljubljani otroke s cerebralno paralizo izpostavljali dodatni nevarnosti?