mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nevladniki zahtevajo moratorij na odstrel zveri

Deli na:
Nevladniki zahtevajo moratorij na odstrel zveri

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Več kot 30 slovenskih nevladnih organizacij je na predstavništvo Evropske komisije in pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji naslovilo javno pismo, v katerem poziva k zavzetju za takojšnjo uveljavitev moratorija na odstrel zveri v Sloveniji. Bruselj bi moral po njihovem mnenju subvencije pogojevati z uvajanjem dobrih praks na tem področju.

Kot je v pismu opozorilo 31 nevladnih organizacij s področja varstva živali in okolja, je v Sloveniji znova prišlo do "poskusa legalizacije poboja medvedov in volkov". Zmotil jih je predlog novele interventnega zakona o odvzemu volka in medveda iz okolja, ki ga je v sprejem v DZ predložil državni svet, podpira pa ga tudi ministrstvo za okolje in prostor.

Novi predlog novele interventnega zakona po navedbah nevladnikov tudi pri upravljanju populacije volkov predvideva kvotni odvzem, poleg tega širi prostor za odstrel in povečuje dovoljeno odstopanje telesne mase za odstrel medveda z 20 na 30 odstotkov. Pogoji za odstrel volka so manj zahtevni, kazni za kršitelje pa so znatno nižje, so dodali.

"Medvede in volkove v Sloveniji uporabljajo kot predmet politične in medijske manipulacije ter kot vir zaslužka - lovski turizem, prodaja trofej, mesa, krzna - zato pozivamo Evropsko komisijo, da v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepa v prid spoštovanju habitatne direktive v Sloveniji ter ohranjanju kakovostnega naravnega okolja za sedanje in prihodnje rodove," so poudarili nevladniki.


Predstavniki Evropske komisije so ob obisku v Sloveniji v začetku letošnjega leta po njihovih navedbah izrecno izpostavili previdnostni pristop, ki je temeljno načelo evropske okoljske politike in določa, da v primeru dvoma prevlada korist varstva okolja pred drugimi interesi.

Kot ključ do sobivanja z naravo so izpostavili primerno zaščito rejnih živali. Za učinkovito izvajanje ukrepov zaščite na območjih pojavljanja medveda in volka Evropska komisija že od leta 2018 članicam omogoča povrnitev celotnih stroškov zaščite rejnih živali, so spomnili.

Evropsko komisijo pozivajo, naj se zavzame za takojšnjo uveljavitev moratorija na odstrel in opozori Slovenijo, naj spoštuje razsodbo Sodišča EU, ki je na pobudo finskega višjega sodišča pripravilo interpretacijo člena v habitatni direktivi o izjemah, ki dovoljuje nadzor velikih zveri z odlovom.

"Znova pozivamo Evropsko komisijo, naj slovenski vladi konkretno predlaga dobre prakse sobivanja z zvermi v drugih državah članicah ter pogojuje kmetijske in okoljske subvencije iz evropskih skladov z uvajanjem teh praks," so še zapisali.