Revija Reporter
Slovenija

Neurja povzročile težave po vsej Sloveniji: znova poplave na Prevaljah, pri Sevnici udar strele

STA

22. jun. 2018 10:27 Osveženo: 10:37 / 22. 6. 2018

Deli na:

Tako je na Prevaljah strugo prestopil Štefanov potok.

Gasilci Prevalje

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Minula noč je prinesla ohladitev in padavine. Uprava za zaščito in reševanje na svoji spletni strani za zdaj o večjih težavah ne poroča, so pa nalivi in tudi veter povzročili nekaj dela gasilcem, saj je meteorna voda ponekod zalila nižje ležeče prostore, veter pa podrl nekaj dreves.

Zgodaj zjutraj je naliv nekaj težav povzročil v Prevaljah, kjer je zalilo tudi prostore tamkajšnje osnovne šole. Kot so na šoli pojasnili za STA, se je v administrativnih prostorih nabralo približno pet centimetrov vode, ki pa so jo gasilci že prečrpali, tako da vse aktivnosti že potekajo kot običajno.

Gasilci so ponoči prečrpavali vodo iz poslovnih prostorov v Brežicah, posredovali so tudi v Domžalah, kjer je meteorna voda zalivala klet policijske postaje, in v Črnomlju, kjer je zaradi močnih padavin voda zatekala v stanovanjsko hišo, zasilno pokrito s folijo. Vendar zaradi višine objekta in nevarnosti zdrsa zaščitne folje niso mogli popraviti.

V sevniški občini je zaradi udara strele prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo v naselju Pečje. Okvaro so delavci Elektra Celje že odpravili. V občinah Duplek in Laško, že zvečer pa tudi v občinah Rače-Fram in Kungota, pa so morali s ceste odstranjevati nekaj dreves, ki jih je podrl veter. Ta je na območju Kungote in v Šmartnem v slovenjegraški občni odkril tudi del strehe na stanovanjski hiši.

Po napovedih Agencije RS za okolje lahko dopoldne še pričakujemo obilne padavine, sprva bodo na jugu tudi nevihte z nalivi in močnejšimi sunki vetra. Ob tem lahko močneje narastejo hudourniški vodotoki. Predvsem na obali za dopoldne napovedujejo sunke burje, ki lahko dosežejo 70 do 100 kilometrov na uro. Današnje temperature bodo od 15 do 21, ob morju do 23 stopinj Celzija.