Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nesprejemljiv predlog

Deli na:

POP TV je danes po neuradnih virih po srečanju mednarodnopravnih strokovnjakov s predstavniki slovenskega zunanjega ministrstva poročala, da zadnji predlog evropskega komisarja Ollija Rehna za rešitev vprašanja slovensko-hrvaške meje za Slovenijo ni sprejemljiv. Televizija je sicer poročala, da je neuradno dobila zadnji Rehnov predlog.

POP TV je danes po neuradnih virih po srečanju mednarodnopravnih strokovnjakov s predstavniki slovenskega zunanjega ministrstva poročala, da zadnji predlog evropskega komisarja Ollija Rehna za rešitev vprašanja slovensko-hrvaške meje za Slovenijo ni sprejemljiv. Televizija je sicer poročala, da je neuradno dobila zadnji Rehnov predlog.

Kot je poročala televizija po neuradnih podatkih, je glavna zahteva Slovenije v osnutku odgovora, da se vprašanja kopenske in morske meje ter teritorialnega stika z odprtim morjem obravnavajo in rešujejo celovito in po enakih načelih, med katerimi mora biti tudi načelo pravičnosti. Njuno ločevanje ni sprejemljivo.

Televizija je ob tem poročala, da je neuradno dobila zadnji Rehnov predlog, po katerem je reševanje omenjenih vprašanj ločeno. To po oceni televizije med drugim pomeni, da Rehn Sloveniji ne priznava, da že ima teritorialni stik z mednarodnimi vodami in status pomorske države. V predlogu tudi ni načela pravičnosti, ki ga zagovarja Slovenija, mednarodno pravo pa bi imelo pomembno vlogo pri reševanju obeh vprašanj, pri vprašanju določanja meje izključno.

Po poročanju POP TV naj bi Slovenija v odgovoru Rehnu zahtevala tudi, da je pogoj za odmrznitev pristopnih pogajanj Hrvaške z EU ratifikacija dogovora o reševanju spora o meji v obeh parlamentih, medtem ko je Rehn kot pogoj za odmrznitev predlagal zgolj izjavo premierov obeh držav, da sta se državi dogovorili o arbitraži.

Slovenija naj bi zahtevala tudi, da se državi sami dogovorita o arbitrih arbitražnega tribunala, saj zanjo ni sprejemljivo, da bi kar tri od petih sodnikov izbralo Meddržavno sodišče v Haagu, kar naj bi po poročanju POP TV omogočal Rehnov predlog. Arbitraža pa bi po Rehnovem predlogu morala mejo dokončno določiti v letu dni.

Časnik Delo je medtem na svoji spletni strani objavil faksimile neuradnega slovenskega prevoda Rehnovega predloga. Tako ta osnutek sporazuma o reševanju spora - kot je naslovljen dokument - med drugim določa, da če se strani o predsedniku arbitražnega sodišča in dveh članih arbitražnega sodišča ne moreta dogovoriti v 15 dneh, jih imenuje predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu.

Osnutek sicer predvideva imenovanje petih članov arbitražnega sodišča - omenjeni trije (predsednik in dva člana) naj bi bili priznani strokovnjaki za mednarodno pravo - preostala dva pa po enega imenujeta Slovenija in Hrvaška. Naloga arbitražnega sodišča je določiti potek meje na morju in kopnem (po pravilih in načelih mednarodnega prava) in določiti režim za uporabo ustreznih morskih območij in stika Slovenije z odprtim morjem (po mednarodnem pravu, pravičnosti in načelu dobrososedskih odnosov za dosego poštene in pravične odločitve).

Če pogodbenici v enem mesecu po začetku veljavnosti sporazuma ne določita vsebine spora, uporabi arbitražno sodišče predložene utemeljitve obeh strani za določitev točnega obsega spora glede meje na morju in kopnem in zahtev med pogodbenicama, piše na spletni strani Dela.

V predlogu je v petem členu tudi zapisano, da "noben enostranski dokument ali dejanje katerekoli strani po 25. juniju 1991 nima pravnega pomena za naloge arbitražnega sodišča in ne zavezuje nobene strani ter nikakor ne more prejudicirati razsodbe". Zapisano je tudi, da noben dokument, predložen med pogajanji za pristop v EU, ne pomeni prejudica za arbitražno sodišče.

Sodišče naj bi si prizadevalo, da razsodbo izda v enem letu od ustanovitve, razsodba je zavezujoča in pomeni dokončno rešitev spora, pogodbenici pa morata v šestih mesecih po sprejetju razsodbe ukreniti vse potrebno za njeno izvajanje, vključno s spremembo nacionalne zakonodaje, če je to potrebno, še piše v predlogu.

Predlog vsebuje tudi osnutek skupne izjave premierov o podpisu sporazuma o arbitraži, s katero bi Slovenija umaknila pridržke k nadaljevanju hrvaških pogajanj z EU.

O Rehnovem predlogu, za katerega je premier Borut Pahor že napovedal slovenski odgovor z dopolnili, se bo sicer Pahor v sredo popoldne pogovarjal s predsedniki parlamentarnih strank, nato pa naj bi stališče sprejela tudi vlada, obravnaval pa naj bi ga tudi odbor DZ za zunanjo politiko. Na Hrvaškem bo politični vrh o Rehnovem predlogu razpravljal v torek.