Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nepotizem v največji invalidski organizaciji: Elena Pečarič razkriva, da je Fiho podjetje družine Oman

Deli na:
Nepotizem v največji invalidski organizaciji: Elena Pečarič razkriva, da je Fiho podjetje družine Oman

Sekretarka Fiha Breda Oman v družbi poslanke LMŠ Tine Heferle in poslanca SAB Vojka Staroviča, direktor Vlado Kukavica pa sedi v vrsti naprej. - Foto: fiho.si

Aktivistka Elena Pečarič je na svojem blogu razkrila, da je Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) podjetje družine Oman.

Vse od začetka leta 1998 je poslovna sekretarka Breda Oman, ki naj bi svojo funkcijo opravljala brez zahtevane izobrazbe in izpita iz zakona o upravnem postopku, kot zahteva 49. plačilni razred, v katerega je razporejena.

V strokovni službi fundacije je zaposlila tudi svojo hčer Janjo Vrečko, ki naj bi z osnovnošolsko izobrazbo pisala sklepe FIHO o dodeljevanju letnih javnih sredstev. Omanova naj bi vodila tudi evidenco ur in jih hčerki pisala, tudi ko je ni bilo v pisarni.

Poleg tega je v posle fundacije pripeljala tudi svojega moža Boža Omana, čigar podjetje IT Group je za fundacijo izdelalo spletno aplikacijo za prijavo na razpis. Iz podatkov na Erarju je razvidno, da Oman sicer ni lastnik te družbe, je pa njen direktor. FIHO je v zadnjih petih letih IT Group za storitve plačal 341.331 evrov, samo lani več kot 47 tisoč evrov.

Omanova nam do zaključka redakcije ni odgovorila, ali držijo navedbe, ki jih je na svojem blogu zapisala Pečaričeva. Direktor fundacije Vlado Kukavica pa nam je potrdil, da je javna uslužbenka Breda Oman razvrščena v 49. plačilni razred in da je za njeno delovno mesto sekretarke fundacije zahtevana najmanj višješolska izobrazba ter opravljen strokovni izpit iz upravnega postopka, vendar delodajalec ne razpolaga s podatki o doseženi izobrazbi Omanove.

Direktor fundacije Vlado Kukavica pa nam je potrdil, da je javna uslužbenka Breda Oman razvrščena v 49. plačilni razred in da je za njeno delovno mesto sekretarke fundacije zahtevana najmanj višješolska izobrazba ter opravljen strokovni izpit iz upravnega postopka, vendar delodajalec ne razpolaga s podatki o doseženi izobrazbi Omanove.

Enako nima podatkov o izobrazbi Janje Vrečko, ki je razporejena v 39. plačilni razred. Prav tako delodajalec nima podatka, da imata delavki opravljen strokovni izpit iz upravnega postopka. »Trenutno je v fundaciji zaposlenih šest delavcev, od tega imajo trije najmanj visokošolsko izobrazbo, dva od teh pa opravljen tudi strokovni izpit iz upravnega postopka. Do avgusta 2019, ko je direktor sprejel novo sistemizacijo, nihče od zaposlenih ni imel opravljenega strokovnega izpita iz upravnega postopka, dva zaposlena pa sta imela najmanj visokošolsko izobrazbo.«

Direktor Kukavica, ki je na tem položaju dve leti, je tudi potrdil, da je Omanova vodila evidence ur vse do 1. avgusta letos, ko je sprejel nov pravilnik o delovnem času. Aprila letos pa so sprejeli tudi načrt integritete Fiha, ki ga je KPK zahtevala skoraj devet let.

Glede družbe IT Group je odgovoril, da FIHO z njo sodeluje od leta 2009, zadnji dve pogodbi z družbo pa sta bili sklenjeni leta 2017: »Pri ocenjevanju tveganj delovanja in poslovanja fundacije smo prišli do podatkov, da družba IT Group zaposluje enega delavca ter da je v letu 2019 s fundacijo ustvarila 75 odstotkov svojih prihodkov.«

Prihodki Fiha so sestavljeni iz koncesijskih dajatev prirediteljev iger na srečo ter dividend Loterije Slovenije, katere 40-odstotna lastnica je FIHO, nato pa ta sredstva preko 120 invalidskih in humanitarnih organizacij razdeli končnim uporabnikom. Plače zaposlenih pomenijo 44 odstotkov stroškov fundacije ali 1,4 odstotka vseh zbranih sredstev.