Revija Reporter
Slovenija

Nepopustljivi Janez, trmasta Aleksandra in veseli Karl

Ivan Puc

7. okt. 2020 10:26 Osveženo: 10:32 / 07. 10. 2020

Deli na:

Aleksandra Pivec in Karl Erjavec.

Mediaspeed

Kaj imajo skupnega nepopustljivi Grosupeljčan, trmasta Prlečka in veseli Gorenjc?

Natanko pred letom je Aleksandra Pivec dejala, da je osredotočena le na vodenje kmetijskega resorja. Naslednji mesec se je premislila in izzvala predsednika Desusa Karla Erjavca. Do nje je prišlo veliko pobud, pričakovanj, prošenj in želja, naj vendarle pristane na evidentiranje in omogoči, da bo članstvo na kongresu vendarle imelo možnost izbire, nam je v intervjuju pojasnjevala, zakaj se je premislila.

Aleksandro Pivec smo predstavljali kot rešiteljico Desusa. Tako so jo januarja dojeli tudi delegati upokojenske stranke in jo ustoličili s prepričljivo večino. Izkazala se je z rušiteljico – objektivno gledano, v njene dobre namene ne dvomimo. Padec teflonskega Karla – to je bila prava novinarska zgodba, privlačnejša od afere SRIPT in dejstva, da je zaslužek 35.000 prijavila KPK šele po poročanju medijev. Priznala je napako in dejala, da ni bila opozorjena, da mora zaslužek takoj prijaviti KPK – in bilo ji je odpuščeno. Trmasta Prlečka, kot jo vidi urednik portala Domovina, je napovedala novo politično zgodbo.  

Vzor ji je lahko Janez Janša. Nekaj njegovih ponarodelih je že podomačila, denimo parafrazo besed prvega predsednika o diskreditaciji in likvidaciji. Tako kot Erjavca smo tudi nepopustljivega Grusupeljčana – kot ga je videl Danilo Slivnik – naganjali z vrha SDS, potem ko je trikrat izgubil volitve: proti Borutu Pahorju, Zoranu Jankoviću in Miru Cerarju. Vmes ga je pravosodje poslalo v zaporu, kolegi poslanci pa izgnali iz državnega zbora. Pa ga vidimo kje je zdaj – še malo in vnovič bo na čelu predsedovanja EU. Janši je stranka ostala zvesta; ni popustila sirenam od zunaj in malce tudi od znotraj, naj se žrtvuje in da priložnost mlajši generaciji.

Karlu Erjavcu je njegov Desus za nekaj mesecev ugrabila globoka država. Tako to vidi on in njegov krog. Če ne vemo ali nočemo povedati, kdo natanko je storilec, je to kar globoka država. Zdaj se veseli Gorenjc vrača, evidentirali so ga gorenjski upokojenci in potegnili iz politične (samo)izolacije, ko se v Naklem po okoliški Dobravi sprehaja z zvestim psom.  

Eden od mojih mladostnih kolegov je za svoje ali tuje razhode fantov in deklet rad poznavalsko pripomnil: »Lessie se ne vrača.« Kakšna bo nova ljubezen med Erjavcem in Desusem po tej travmatični avanturi nezvestobe?

Bo kar držalo, da pogreta ljubezen ni nova ljubezen ampak podaljšano slovo.