Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nemočni proti korupciji

Deli na:

Glavni direktor Sistemske tehnike Milan Švajger je poudaril, da se z obrambnim ministrom strinja, da naj bi bila njihova ponudba slaba: "A le zato, ker ni predvidevala korupcije, ki je očitno odločala o pridobitvi posla stoletja. V vseh ostalih elementih je bila znatno boljša od tega, kar je država v pogodbi podpisala z našo nelojalno konkurenco."

Glavni direktor Sistemske tehnike Milan Švajger je poudaril, da se z obrambnim ministrom strinja, da naj bi bila njihova ponudba slaba: "A le zato, ker ni predvidevala korupcije, ki je očitno odločala o pridobitvi posla stoletja. V vseh ostalih elementih je bila znatno boljša od tega, kar je država v pogodbi podpisala z našo nelojalno konkurenco."

Švajger, ki je na današnji novinarski konferenci predstavil videnje Sistemske tehnike o nepravilnostih pri izboru dobavitelja oklepnikov 8X8, je znova poudaril, da njihova ponudba ni bila obravnavana pošteno in enakovredno. Kot je dejal, iz dosedanjih analiz izhaja dvom o poštenosti postopka izbora najboljšega ponudnika oklepnikov po vseh kriterijih, in sicer tako pri ocenjevanju tehnične učinkovitosti vozila kot komercialne učinkovitosti ponudbe.

Po njegovih besedah so se namreč med in po postopkih izbora spreminjali pogoji ocenjevanj, na koncu pa je bil izbran ponudnik, ki nima niti ene same reference s področja proizvodnje in servisiranja oklepnih vozil.

"Danes v nepravilnost izbora še toliko bolj verjamem, saj o tem govori priprtje osumljenih korupcije na Finskem v zvezi s prodajo osemkolesnih oklepnikov Sloveniji, nesprejemljiva ukinitev Cviklove preiskovalne komisije v parlamentu in nedavni odstop direktorja Patrie," je dejal prvi mož Sistemske tehnike, ki sicer spada pod okrilje skupine Viator & Vektor. Poudaril je, da so bili pri sestavi ponudbe še posebej pozorni pri osnovnem vozilu, oborožitvenih sistemih in komunikacijsko-informacijski opremi (C4I), kjer bi jih lahko strogi razpisni pogoji izključili že v ponudbeni fazi.

Dve leti po izboru v javnost prihajajo podatki, ki po mnenju vodstva Sistemske tehnike jasno kažejo na goljufijo in oškodovanje, ki so ga povzročili člani komisije in zaposleni na obrambnem ministrstvu. Kot je dejal, so le-ti posredno ali neposredno vplivali na potek izbora in predvsem podpis pogodbe, ki je bila skladna z navodili in v dobro domačega posrednika in njegovih sodelavcev v in izven ministrstva ter seveda v dobro tujega dobavitelja.

V Sistemski tehniki sicer dopuščajo možnost, da minister Karl Erjavec, ki je dobival že izdelane ocene in informacije, za to ni vedel. Kljub temu po njihovo ostaja dejstvo, da bodo glede na pogoje iz podpisane pogodbe v primerjavi s ponudbo Sistemske tehnike slovenski davkoplačevalci plačali več in da bo Slovenska vojska dobila oklepna kolesna vozila 8X8 veliko kasneje in z veliko slabšo oborožitvijo, kot so bile zahteve razpisa in kot je bilo v njihovi ponudbi.

Švajger se je dotaknil tudi upoštevanja dogovorjenega deleža domače industrije in delovnih mest pri sklenjenem poslu. Po njihovih podatkih izdana izvozna dovoljenja, podpisana s strani finskega ministra za obrambo, potrjujejo sum, da bodo v Šoštanju vozila le sestavljali in ne tudi izdelovali. S tem bi domači delež zdrsnil iz navedenih več kot 30 odstotkov v ponudbi na vsega pet do sedem odstotkov. Pri tem je domači posrednik Rotis v svoji ponudbi navedel tri možne lokacije izdelave osemkolesnikov v Sloveniji, med drugim tudi v Sistemski tehniki. Za soglasje niso vprašali nikogar v ravenski družbi, zato je Švajger ugibal tudi o možni špekulaciji o prevzemu oslabljene Sistemske tehnike.

Prav tako je po njihovem mnenju vprašljiv dobavni rok, saj bi po Švajgerjevih besedah v primeru, da bi bila izbrana njihova družba, SV v operativnih enotah že imela na voljo okoli 50 primerno opremljenih oklepnikov. V preteklih desetih letih je namreč Sistemska tehnika SV dobavila 85 valukov brez enega dneva zamude.

Prvi mož ravenske družbe ni mogel niti mimo imen vpletenih v tokratne posle, saj so ta po njegovih besedah "presenetljivo" ista kot ob osamosvojitvi Slovenije, ko je zaradi embarga na uvoz orožja vlada na predlog takratnega obrambnega ministra Janeza Janše kupila iz proračunskih sredstev licenco za proizvodnjo kolesnih oklepnih vozil 6X6. Tudi takrat so namreč pri poslih sodelovali Walter Wolf kot posrednik, Wolfgang Riedl kot direktor marketinga v Steyrju in Marjan Senica kot direktor v predhodnici Sistemske tehnike STO Ravne, na ministrstvu za obrambo pa Jože Zagožen in Ivan Črnkovič.

Švajger je zavrnil, da bi tudi njihova družba kdaj dobila kakšno "nespodobno ponudbo", so pa že pred oddajo ponudbe opazili, da niso enakopravno obravnavani. O tem, kdo bi lahko bila ključna oseba, ki jih je izrinila iz posla, je dejal, da ne gre za enega človeka, pač pa za skupino ljudi, ki so do kapitala prišli izključno s posli z ministrstvom za obrambo. Konkretnih imen kljub temu ni želel navesti. Švajger je spomnil, da je ministra Erjavca k odstopu pozval že pred časom. Kot je pojasnil, je to storil zaradi zaščite njegovega dostojanstva in pravne države, a je ta njegovo pobudo označil za smešno.

Glavni direktor ravenske družbe je tudi potrdil, da sta ga v torek v zvezi s preiskavo o korupciji obiskala slovenska kriminalista. Sam od preiskave pa pričakuje, da bo na dan prišla vsa resnica ter da se enkrat za vselej razkrinka t. i. orožarska falanga, ki se v Sloveniji vleče že vse od leta 1992. Glede odstopa dosedanjega direktorja finske Patrie je Švajger dejal, da je bil ta najverjetneje odstopljen, saj je osumljen korupcije. To pa je po njegovem mnenju tudi edino logično, saj se tovrstno koruptivno dejanje v Sistemski tehniki ne bi moglo zgoditi brez vednosti direktorja. Švajger zato dvomi, da bi se kaj takega lahko zgodilo na Finskem.