seks, spolnost, postelja, strast, par, ljubezen Dobra karma

To so opozorila, ki naj vas prepričajo, da on ni ...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

janez jansa bobo Reporter.si

Janševa vojna s tiskanimi mediji: kihanje v ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lara Kadis (1) Njena.si

Leta 2018 je navdušila na Emi, potem pa izginila

Slovenija

Pomoč samozaposlenim: Obrazec sem v petek izpolnila v šestih minutah. Danes je torek in 5000 evrov je na mojem računu. Hvala, Nemčija!

Deli na:
Pomoč samozaposlenim: Obrazec sem v petek izpolnila v šestih minutah. Danes je torek in 5000 evrov je na mojem računu. Hvala, Nemčija!

Fotografija je simbolična. - Foto: arhiv Reporterja

V Nemčiji je 3,59 milijona samozaposlenih. V zadnjem letu se je za samostojno pot odločilo več kot 1,4 milijona ljudi. Skupaj samozaposleni v Nemčiji prispevajo 10,8 odstotka BDP, prometa pa imajo skupno za 327 milijard evrov. Nič čudnega, da se jim je država takoj odločila premostiti krizo zaradi pandemije koronavirusa, ki mnogim onemogoča delo.

Govorili smo s Slovenko Nino Rotner, ki je rezidentka Nemčije in je samozaposlena v kulturi. Rotnerjeva je Nemško učinkovitost pri pomoči samozaposlenim strnila v kratek zapis na družbenem omrežju: »Tako je: v petek so v Berlinu odprli prijave za pomoč samozaposlenim. Obrazec sem v izpolnila v šestih minutah. Danes je torek in 5000 evrov je na mojem računu. Hvala, Nemčija!«

Nemci, ki čutijo, da pomoči ne potrebujejo za njo ne zaprosijo

Vse je bilo rešeno v nekaj dnevih. Seveda so nas ob tem zapisu zanimale podrobnosti. Rotnerjeva nam je pojasnila, da so pomoč dobili vsi samozaposleni, ki so zanjo zaprosili, pri čemer mnogo njenih kolegov za to ni zaprosilo, ker so ocenili, da ne spadajo v kategorijo v tovrstne pomoči (V Sloveniji bi bržčas za pomoč zaprosili tudi tisti, ki do pomoči niso upravičeni, ampak ja, vendarle govorimo o Nemcih.)

In pri izpolnjevanju obrazca ni bilo potrebno dodati nobenih posebnih dokazil o znižanju dohodkov in ne vem kaj vse bo denimo treba priložiti za nekaj sto evrov pri nas, ampak so morali prosilci dati samo številko potnega lista oziroma osebne izkaznice, davčno številko, ime, priimek, naslov in vrsto dejavnosti s katero se ukvarjajo.

In to je to. In v nekaj dneh je bilo 5000 evrov na računu. Ta znesek po prepričanju nemških oblastnikov zadostuje za tri mesece za samozaposlenega. Po treh mesecih lahko ponovno zaprosijo za pomoč, če bi potrebovali več denarja.

Rotnerjeva pojasni, da je sicer napovedana revizija prejemnikov pomoči, saj ni namen tega denarja, da se financira ljudi, ki tega denarja v normalnih okoliščinah ne bi mogli zaslužiti – za tiste je na voljo socialna pomoč. Ne, ta denarna pomoč je namenjena tistim, ki zaradi korone trpijo zaradi izpada dohodkov.

»Nekateri glasbeni kolegi živijo izključno od koncertov in sedaj že vedo koliko izpada so imeli v marcu in koliko ga bo v aprilu. Problem pa je, da sedaj novih ponudb ni več, vsaj do konca junija ne in kako naj se potem izračuna izpad dohodka od fiktivnih koncertov, ki bi morda v normalnih pogojih obstajali?« se sprašuje sogovornica.

Različni zneski različnim skupinam

Nemčija je to vsaj začasno rešila s trimesečnim pavšalom, ki se spreminja glede na velikost podjetja. Solo-samozaposleni in samozaposleni do 5 sodelavcev dobijo do 5000 evrov pomoči, podjetja s 5 do 10 zaposlenimi 10000 evrov.

In tako naprej, pri čemer bodo morala podjetja, ki bodo prejela od 10 tisoč evrov naprej ta denar tudi vrniti, v tem primeru gre za nekakšen kredit države, samozaposlenim oziroma tistim, ki dobijo manj kot 10 tisoč evrov denarja ne bo treba vračati.

Dodajmo pa še to, da te prejemke trenutno urejajo deželne vlade.

loading...
Loading...