mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nekoč mogočna Andrijana Starina Kosem je danes propadla podjetnica in »kelnari« v najetem lokalu

Deli na:
Nekoč mogočna Andrijana Starina Kosem je danes propadla podjetnica in »kelnari« v najetem lokalu

Andrijana Starina Kosem je bila nekoč mogočna državna sekretarka v prvi vladi Janeza Janše in nato tesna pribočnica propadlega pivovarskega tajkuna Boška Šrota, danes pa je tudi sama propadla podjetnica.

Resda dnevov ne preživlja v zaporu, kot npr. Hilda Tovšak, Igor Bavčar in Boško Šrot, ampak kot natakarica v svojem lokalu K8, ki ga ima v najemu. Pri tem ji pomagajo še njen mož, sin in hči. Lokal v centru Spar v Dravljah je bil sicer v lasti njihove družbe Primalis, toda zaradi poslovne izgube in zadolženosti so ga leta 2015 prodali dvema podjetjema, ki sta v lasti Ukrajinca oziroma Ukrajinke iz Kijeva.

Z večino kupnine so poplačali dolgove Unicredit banki, kupca pa sta z družbo Primalis sklenila podjemno pogodbo. Toda kot je slišati, vse od začetka ni plačala nobene najemnine, saj ima Primalis od junija lani blokirane vse račune. Trenutno nima odprtega niti enega TRR-računa, iz česar se sklepa, da družba ne plačuje davka na dodano vrednosti niti davka od dohodka pravnih oseb. Ukinila naj bi tudi plačevanje s kartico, kar pomeni, da lahko kavo ali pivo, ki ga spijete v njenem lokalu, plačate le z gotovino.

Lani je imela družba dobrih 25 tisoč evrov izgube, bilančne izgube je že za 438 tisoč evrov. Kosmova je sicer 40-odstotna lastnica Primalisa, enak delež ima tudi njen mož, preostali pa je v lasti hčerke in sina. Na deležu od zakoncev je okrajno sodišče v Domžalah že pred dvema letoma vpisalo sklep o izvršbi, z zaznambo sklepa o izvršbi pri poslovnem deležu v korist upnice Sabine Hribernik iz Zbilj, ki ima na deležih zastavno pravico. Ta je kot upnica vknjižena tudi pri hipoteki nad stanovanjem Franca Kosma v Izoli, poleg nje pa še Sberbank in Andrej Jernejčič iz Ljubljane.

Tudi te zastavne pravice je vpisalo okrajno sodišče v Domžalah. Prav tako so hipoteke vpisane na hiši zakoncev Kosem v Radomljah, in sicer v korist Banke Celje, Abanke in že omenjene Sabine Hribernik. Hišo sicer skušajo prodati na portalu nepremicnine.net, kjer je razvidno, da je velika 288 kvadratnih metrov, s 65 kvadratnih metrov odprte terase, savane, z masažnim džakuzijem, ima tri etaže, prodajajo pa jo za 339 tisoč evrov. V primeru prodaje bo zastavna pravica upnika bremenila novega lastnika.

Aprila letos je okrajno sodišče v Domžalah zoper ASK izdalo sklep o izvršbi za odškodnino v višini 1,99 milijona evrov, potem ko je bila obsojena, da je Delo z nakupom Večera leta 2008 oškodovala za 1,34 milijona evrov. Tedaj je bila predsednica nadzornega sveta Dela, predsednik uprave pa je bil Peter Puhan. Sodišče je določilo, da sta dolžna znesek vrniti nerazdelno, z zakonskimi zamudnimi obrestmi od novembra 2011. Skupaj z obrestmi je tako vsota zrasla že na skoraj dva milijona evrov.

Izvršba nad premoženjem Kosmove zajema rubež in cenitev njenih nepremičnin, rubež plače do dveh tretjin, rubež in prodajo vrednostnih papirjev Perutnine Ptuj ter izvršbo na petih nepremičninah do polovice nepremičnine.