sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nekdanji šef Alpine bo po novem vodil UKC Ljubljana

Deli na:
Nekdanji šef Alpine bo po novem vodil UKC Ljubljana

Foto: Bobo

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je za novega generalnega direktorja izbral Andraža Kopača, je po seji povedal predsednik sveta Tomaž Glažar. Soglasje k imenovanju mora dati še vlada. Kopača je podprlo sedem svetnikov, ostali trije so glasovali za fizika Francija Demšarja.

Ker Kopač po seji sveta ni stopil pred medije, ga je predstavil Glažar. Kopač je med letoma 2003 in 2006 vodil Alpino, trenutno je direktor podjetja CSS, dela je opravljal tudi v Liv Hidravlika Postojna, bil je namestnik direktorja trženja tudi v termo Škofja Loka, poleg tega pa je med letoma 2010 in 2013 bil poslovni direktor Smučarske zveze Slovenije.

Kot krizni manager je vodil nekaj projektov. V času njegovega vodenja Alpine, se je podjetje razvijalo in ugodno finančno poslovalo. Čeprav Kopač v zdravstvu doslej ni delal, pa je Glažar prepričan, da ima ustrezna znanja za opravljanje funkcije generalnega direktorja UKC. "Kako bo ta znanja uporabil, to je v tem trenutku odvisno od njega," je dodal.

"Če smo imenovali generalnega direktorja, ne pomeni, da svet UKC ne bo opravljal dobro svoje vloge kot nadzorni organ kliničnega centra. V primeru, če bi se ta znanja in sposobnosti uporabljala v neprimerno smer, bomo kot svet zavoda ustrezno tudi odreagirali," je napovedal.

Kopač se je po Glažarjevih besedah seznanil z načinom financiranja UKC, prav tako pozna organizacijsko strukturo bolnišnice. V viziji razvoja UKC je zapisal, da bi UKC moral biti najbolj kakovostna in varna bolnišnica v Sloveniji in želeno mesto za zdravljenje bolnikov. Prav tako naj bi bil UKC želeno delovno mesto za zdravnike in drugo zdravstveno osebje, je poudaril. Izpostavil je, da je zaposlene treba postaviti v ustrezno središče in skrbeti za njihovo usposabljanje ter jih tudi primerno motivirati.

Novoimenovani direktor je posebej poudaril pomen sodelovanja s strokovno direktorico, z ostalimi zaposlenimi znotraj UKC, pa tudi z glavnimi deležniki v zdravstvu, zlasti z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstvom za zdravje.

Kopačev cilj, kot tudi od ostalih kandidatov, je voditi UKC tako, da bo posloval pozitivno. Pri tem je opozoril na pomen prihodkovne strani, kjer je za dodatna sredstva izpostavil tržno dejavnost, ter na odhodkovno raven, pri čemer je po njegovem mnenju treba skušati poceniti izvajanje zdravstvenih storitev, kjer to ni strokovno sporno, pravi Glažar.

Glasovanje je bilo tajno. Glažar ni želel razkriti, ali je podprl Kopača. Upa pa, da bo novoimenovani direktor čim prej prevzel vlogo generalnega direktorja.

Kopač naj bi bil po poročanju nekaterih medijev favorit SMC in zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc. Glažar te informacije ni mogel potrditi. Je pa potrdil, da je bil s Kolar Celarčevo v stikih glede vprašanja imenovanja novega šefa največje zdravstvene ustanove v Sloveniji.

"Tudi ona je želela, da svet zavoda tokrat izbere kandidata, ki bi bil potem primeren za soglasje na vladi. Upam, da smo takega kandidata tudi izbrali," je dejal Glažar in pojasnil, da so bili člani sveta po glasovanju zadovoljni, saj da so "izčrpani od poskusov pridobivanja ustreznega generalnega direktorja".

Sicer pa se tudi ministrica za zdravje sama zavzema, da se v UKC uredijo zadeve, pravi Glažar, zato pričakuje, da ne bo zavlačevala s soglasjem k imenovanju Kopača, če bo ocenila, da je pravi kandidat.

Na vprašanje, ali bo odstopil, če vlada ne bo dala soglasja k imenovanju Kopača, kot je to napovedal tudi pri Baričiču, je Glažar dejal, da "ne gre za to, ali naj jaz odstopim ali ne". Pravi, da ne ve, kako se bo odločil v tem primeru. "Ne želim kakor koli izsiljevati odločitve vlade," je dejal.

Na razpis se je prijavilo osem kandidatov. Vsem se je Glažar včeraj tudi javno zahvalil, da so se prijavili. Poleg Kopača in Demšarja so se predstavili še župan občine Dobrepolje Janez Pavlin, kardiolog na UKC Aleš Žemva, uradnik na ministrstvu za zdravje Smiljan Mekicar, medtem ko je predsednik uprave Trima Igor Kržan odstopil od kandidature. Maja Potokar in kirurg Zvonko Hočevar pa razpisnih pogojev nista izpolnjevala.

"Niso bili slabi kandidati, tudi na razgovorih so se več ali manj tudi v redu izkazali," je glede kandidatov povedal Glažar.

44-letni Kopač je doma iz Žirov, ima magisterij ekonomije, pred tem pa je diplomiral iz organizacijskih ved, prav tako je višješolski strojnik.