mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

klemen-jaklic_us Necenzurirano

Ustavni sodnik gradi milijonsko vilo, živi pa v ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nekdanji hotel Črni les naj bi spet sprejel starejše oskrbovance

Deli na:
Nekdanji hotel Črni les naj bi spet sprejel starejše oskrbovance

Nekdanji hotel Črni les - Foto: Gabrijel Toplak

Nekdanji hotel Črni les v Lenartu pri Slovenskih goricah, ki ga je pred štirimi leti kupilo lokalno podjetje Žipo, je obnovljen in pripravljen za vselitev novih oskrbovancev. Odprtje so načrtovali v aprilu, a je epidemija novega koronavirusa prekrižala njihove načrte. Trenutno kaže, da bi prve vselitve lahko izpeljali julija.

"Dom Svete Agate je popolnoma dokončan in pripravljen za vselitev novih oskrbovancev. Objekt smo v začetku aprila tudi predali našemu najemniku Domu Lenart. Najemnik bo objekt začel polniti z novimi oskrbovanci, takoj ko bo za to dejanje prejel zeleno luč iz ministrstva," je za STA povedal novi lastnik objekta Mitja Krajnc.

Direktor Doma Lenart Zlatko Gričnik pojasnjuje, da je začetek sprejemanja prvih stanovalcev v Dom Svete Agate odvisen od možnosti izvedbe zahtev in prilagoditev, ki jih nalagajo navodila ministrstva za zdravje in stroke. Po trenutnih navodilih ne morejo napolniti niti trenutno praznih postelj v osrednji enoti doma, zato prve možnosti za vselitev prvih oskrbovancev v novi dom vidi najhitreje prihodnji mesec.


V Domu Svete Agate je na voljo 70 postelj, v sklopu objekta pa je urejen tudi dnevni center, kjer bodo lahko sprejemali dodatne ljudi v dnevno varstvo. "Nova pridobitev pomeni vsaj delno razbremenitev velikanskega pritiska na potrebe celodnevne oskrbe in nege tistih, ki takšne storitve nujno potrebujejo. Čakalne vrste so in se še vedno povečujejo, saj je vedno več starejših od 65 let oziroma se povečuje tudi populacija starejših od 80 let, ki tovrstne storitve, torej celodnevno oskrbo in nego, tudi največ potrebujejo," je za STA še povedal Gričnik.

Objekt Črni les je nekoč deloval kot motel in nato kot dom za starejše občane, a so ga bili takratni lastniki leta 2004 ob aferi zaradi domnevnega malomarnega zdravljenja in nege prisiljeni zapreti. Vrsto let prazen je na koncu pristal pod okriljem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ga je nato na dražbi leta 2016 prodala lenarški družbi Žipo.

Ta se je povezala z obstoječim domom za starejše Dom Lenart, ki sodi pod okrilje Nadškofijske karitas Maribor. Na razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz leta 2018 so pridobili koncesijo za 70 mest.