bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Slovenija

Negativno mnenje

Deli na:

Računsko sodišče je Sovi za poslovanje v letih 2005, 2006 in v prvi polovici leta 2007 izreklo negativno mnenje, Obveščevalno varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo pa mnenje s pridržkom, je sporočil predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. Kot je zapisal, je bil v OVS obseg nepravilnosti relativno nižji.

Računsko sodišče je po navedbah Šoltesa pregledalo finančno plat poslovanja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in OVS. Poročilo zaradi podatkov, označenih s stopnjo tajnosti, ni javno dostopno, saj bi lahko njihovo razkritje nepoklicani osebi "hudo škodovalo varnosti ali interesom Republike Slovenije", je zapisal. Kot navaja, je bilo predano le revidirancema in državnemu zboru.

Pri Sovi je računsko sodišče po navedbah Šoltesa pregledalo direktna proračunska izplačila, izplačila posebnega sklada in izplačila iz sredstev sklada, oblikovanega iz sredstev mednarodnega sodelovanja. Pri OVS so bila predmet revizije samo sredstva posebnega sklada, je zapisal.

Računsko sodišče je v reviziji ugotovilo nepravilnosti na področjih plač in zaposlovanja, javnih naročil in naročil zaupne narave, finančnega poslovanja, namenskosti porabe, računovodskega evidentiranja in z njim povezanega sistema notranjih kontrol ter arhiviranja dokumentacije, je sporočil Šoltes. Kot je dodal, je med drugim potrdilo tudi večino nepravilnosti poslovanja Sove, o katerih so mediji že poročali.

Kot navaja, sta revidiranca dobršen del nepravilnosti med revizijo že odpravila, prav tako so bili določbam zakona o javnih financah in zakona o računovodstvu ustrezno prilagojeni interni akti. "Za nepravilnosti, ki na Sovi niso bile odpravljene, ker njihova odprava zahteva daljši čas, in za prilagoditve predpisov, ki so vezane na soglasja ustanovitelja, pa je računsko sodišče Sovi naložilo popravljalne ukrepe in ji za pripravo odzivnega poročila postavilo 90-dnevni rok," je še zapisal Igor Šoltes.

V SDS pozdravljajo danes predstavljene ugotovitve Računskega sodišča RS, ki je "svojo odločitev o začetku revizije med drugim sprejelo tudi na podlagi pobude iz vrst prejšnje vlade", ter ob tem spominjajo, da je računsko sodišče pritrdilo ugotovitvam vladne delovne skupine pod vodstvom bivšega pravosodnega ministra Lovra Šturma.

Kljub temu pa se v največji opozicijski stranki sprašujejo, zakaj je bilo revizijsko poročilo o pravilnosti poslovanja Sove in OVS objavljeno šele po državnozborskih volitvah 2008. V SDS sicer upajo, "da služba ne bo nikoli več izrabljena v politične namene".