favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Neenakopravna obravnava

Deli na:

Predsednik DeSUS Karel Erjavec je v izjavi za medije povedal, da so pogajanja glede vstopa v vlado začasno prekinili zaradi neenakopravnega položaja njegove stranke v pogajanjih. Povedal je tudi, da se lahko zgodi, da DeSUS ne bo v novi vladi. "Pričakujemo drugačen način pogajanj in dogovarjanja," je poudaril Erjavec.

Predsednik DeSUS Karel Erjavec je v izjavi za medije povedal, da so pogajanja glede vstopa v vlado začasno prekinili zaradi neenakopravnega položaja njegove stranke v pogajanjih. Povedal je tudi, da se lahko zgodi, da DeSUS ne bo v novi vladi. "Pričakujemo drugačen način pogajanj in dogovarjanja," je poudaril Erjavec.

Erjavec je povedal, da je bil njegov današnji sestanek s predsednikom SD in najverjetnejšim mandatarjem Borutom Pahorjem zelo kratek. "Prvi stavek je bil, da lahko izberem katero koli ministrstvo si želim, ne morem pa biti minister za obrambo," je pojasnil in dodal, da gre za ultimat in izključujočo potezo, ki ni v skladu z načelom enakopravnosti. "Če gredo pogajanja v takšno smer, da so postavljeni ultimati, potem nima smisla, da se pogajamo naprej," je poudaril.

DeSUS se bo o tem, kako naprej, odločala v ponedeljek, ko bo zasedel izvršni odbor stranke, je pojasnil Erjavec. Na vprašanje, ali se lahko zgodi - če bosta on in Pahor vztrajala na svojih stališčih - da DeSUS ne bo v koaliciji, je odgovoril, da se to lahko zgodi. Stališče DeSUS je, da stranka obdrži položaje, ki jih že ima, je pojasnil Erjavec in dodal, da je stranka enotna.

Po besedah predsednika DeSUS se lahko zgodi, da bo moral bodoči mandatar poiskati neko drugo možnost, da bo lahko oblikoval vlado. Na novinarsko vprašanje, ali bi njegova stranka podprla Pahorja in projekte njegove vlade, če bi ta oblikoval manjšinsko vlado, je Erjavec odgovoril, da bi bilo v "teh težkih kriznih časih, ko je recesija, zelo neodgovorno štartati z neko manjšinsko vlado". Pri tem je dodal, da je DeSUS tista stranka, ki "lahko tej vladi daje trdnost in s to trdnostjo bi lahko mandatar uresničil vse programske cilje".

"Mi pričakujemo, če že začenjamo pogovore in pogajanja, da ni ultimatov, ampak se pogleda, kakšne so možnosti v zvezi s kadrovskimi rešitvami," je dejal predsednik DeSUS. Kot je poudaril, njegova stranka, kot četrta najmočnejša stranka in verjetno tretja najmočnejša stranka v koaliciji, ne bo dopustila, "da bodo predsedniki drugih strank preprečevali uresničevanje naših pogledov na to, kakšna naj bi bila ponudba s strani stranke DeSUS". Pri tem je omenil nasprotovanje Zares in LDS, da bi bil minister za obrambo.

"Že to načelo, da nekdo izključuje in postavlja ultimate, kdo je lahko na katerem mestu, je v nasprotju z načelom enakopravnosti," je dejal Erjavec in dodal, da je Pahor izrecno poudaril, da bo koalicijo sestavljal na podlagi načela enakopravnosti in na podlagi volilnega izida. Po Erjavčevih besedah se ves čas kadruje v imenu stranke DeSUS. "Tako imamo primere, ko se nam predlaga za ministre osebe, ki so sploh niso člani DeSUS," je zatrdil.

Na vprašanje, ali pri tem misli na nekdanjega generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Boruta Miklavčiča in kdo je kandidat DeSUS za ministra za zdravje, če Miklavčič ni sprejemljiv, je Erjavec odgovoril, da je glede na to, "da so pogajanja prekinjena, nesmiselno, da ugibamo, kako naprej".

Erjavec je pojasnil, da se s Pahorjem na današnjem sestanku nista pogovarjala o drugih ministrskih mestih za DeSUS. Ob tem je poudaril, da "ni samo težava kar se tiče kadrov, saj so še vedno odprti pogovori o tem, kaj bo ta vlada ponudila za program DeSUS, zlasti za tiste upokojence, ki prejemajo najnižjo pokojnino za polno delovno dobo". Erjavec upa, da bodo lahko našli ustrezne rešitve tudi za vsebinska vprašanja.

Predsednik DeSUS je znova spomnil, da so že od samega začetka zahtevali, da dobijo eno ministrsko mesto več od najmanjše koalicijske stranke. "Ne glede na to, da se je SLS odločila, da ne bo vstopila v pogajanja, nismo navijali cene, ampak smo ostali pri tisti zahtevi, ki smo jo dali takoj po volitvah," je poudaril in pojasnil, da je to tista cena, ki jim jo daje volilni rezultat.

Erjavec pravi, da ne vztraja pri obrambnem ministrstvu zaradi afere Patria. "To je afera, ki jo naj preiščejo preiskovalni organi," je povedal. Kot je dodal, je sam že večkrat povedal, da bo pomagal razčistiti to zadevo, saj je to tudi v njegovem interesu. Po njegovih besedah se v tej aferi ni nič pokazalo, "še najmanj, da bi bil minister za obrambo kakor koli odgovoren". Dejal je še, da v nekaterih javnomnenjskih anketah več kot polovica vprašanih meni, da naj nadaljuje delo kot minister za obrambo.