Na fotografiji vidite pravilno pečen jelenji stejk z lisičkami in omako. Slovenski ljubiteljski kuharji so mojstri za to jed. Baje.
Nas naj zanima sredina fotografije, cmok! Imenuje se »Preiselbeerkrapfeln«. Težko je posloveniti. Krapec z brusnicami? Krof z brusnicami ali brusnični cmok?
Evo, bi rekli naši mobitel telefonisti, recept!
Za to število cmokov na fotografiji si pripraviš sestavine:
125 g pravkar skuhanega krompirja,
25 g zmehčanega masla,
10 g kvasa,
125 g moke, torej moka-krompir 1:1,
eno jajce,
ščepec soli,
postrgan vaniljev strok ali malo vaniljevega sladkorja,
malo sladkorja,
3 žlice mlačnega mleka (če je potrebno),
maslo in drobtine,
brusnično marmelado (kmalu bodo brusnice zrele na Pohorju pri Ribniški koči),
olje (dobro je koruzno).
Potek. Še vroč krompir zmečkajte (nikakor krompirja miksati, tudi ne za pire!!) in ga zmešajte, začinite z maslom, kvasom, moko in jajcem, soljo, sladkorjem in vaniljo ter zamesite v gladko testo. Če bi bilo testo pretrdo, mu dodajajte toplo mleko po žličkah.
Skodelo pokrijte s prtičkom in pustite na toplem vzhajati pol ure. Ognjevarne modelčke namažite z maslom in izdatno posujte z drobtinami; skodelice obrnite in stresite odvečne drobtine.
Testo oblikujte v 20 gramov težke in pol centimetra debele ploščice, na sredino dajte brusnično marmelado in oblikujte z dlanmi kroglice. Kroglice dajte v modelčke in nato v hladilnik. Ko se dobro ohladijo, jih vzemite iz modelčkov in cvrite štiri minute v vročem olju. Lahko jih pripravite že zjutraj. Količine v ustreznem razmerju povečajte, če bo lakota huda ali gostov in mesa več. Izvrstno se prilega dober merlot.