Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ne Ultra, največji problem Zaresa je Cveta Zalokar Oražem?

Deli na:

Na vrhu stranke Zares je največ govora o delu Cvete Zalokar Oražem, vodje poslanske skupine in v zadnjih tednih do strankarskega vodstva kritične članice. Poslanci so nezadovoljni z delom Zalokar Oražmove, je dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič. Vrh je sicer namenjen razčiščevanju nesporazumov med člani.

Na vrhu stranke Zares je največ govora o delu Cvete Zalokar Oražem, vodje poslanske skupine in v zadnjih tednih do strankarskega vodstva kritične članice. Poslanci so nezadovoljni z delom Zalokar Oražmove, je dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič. Vrh je sicer namenjen razčiščevanju nesporazumov med člani.

Vrh stranke Zares je začel zasedanje, na katerem poskušajo zgladiti nastale spore. Pričakovati je zlasti razpravo o morebitnem odstopu vodje poslancev Cvete Zalokar Oražem. Prvak zares Gregor Golobič je na vprašanje, ali potrebujejo novo vodjo poslancev, odgovoril, da že dalj časa zadržuje poslance, ki so nezadovoljni z delom poslanske skupine.

"Že nekaj časa sem posameznike iz poslanske skupine, ki so nezadovoljni z načinom delovanja in vodenjem poslanske skupine ter organizacijo dela, zadrževal pri tem, da se to vprašanje obravnava v sklopu celotne problematike," je Golobič dejal pred sestankom v poslanski skupini Zares.

Odstop vodje poslancev je po njegovih besedah osebna odločitev in o tem ne more razsojati, opravili pa bodo razpravo, kako zagotoviti učinkovito izpolnjevanje programa stranke na vseh ravneh.

Golobič sicer pričakuje nadaljevanje razprave, ki jo je pred časom odprl na klavzuri stranke, ko je napovedal nekaj radikalnih predlogov za spremembe v načinu funkcioniranja stranke in poslanske skupine. Tedaj je, kot pravi, sporočil, da "kakor je bilo neko obdobje za vse v stranki dopustno, da so imeli zaradi znanih afer nek alibi, da se ne angažirajo v polnosti, to odslej ne bo več mogoče".

Pred tednom dni so se pojavila ugibanja, da Zalokar Oražmova zapušča stranko. Dan zatem se je sestala s poslansko skupino, po sestanku pa dejala, da Zares "ni več tisto, zaradi česar smo stranko ustanavljali". Od vodstva je zahtevala odgovore na odprta vprašanja, ki po njenih besedah stranki škodijo.

Največji kamen spotike je, kot kaže, projekt Teš 6. Vodja poslancev Cveta Zalokar Oražem zahteva pojasnila glede ravnanja stranke pri tem, potem pa se bo odločila o svoji nadaljnji politični poti. Toda poslanci tudi od nje pričakujejo pojasnila, zlasti glede njenega zagovarjanja projekta Teš 6. Glede tega je pred sestankom najbolj kritično nastopil poslanec Pavel Gantar, ki danes sicer pričakuje predvsem konstruktiven pogovor.


Zalokar Oražmova je po njegovih besedah postavila nekaj vprašanj, navsezadnje "imam zanjo nekaj vprašanj tudi jaz". Vodja poslanske skupine je, pravi Gantar, izjemno okoljsko osveščena poslanka, zato ga čudi njeno "povsem nekritično sprejemanje gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj v taki obliki".

Gantarja tako zanima, ali vodja poslanske skupine meni, da je s to gradnjo vse v redu ter še, ali sprejema argumentacijo, da za odstavitvijo nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika stoji Golobič zaradi svojih interesov. Prav tako Gantarja zanima, ali ima morda Zalokar Oražmova kakšne interese v povezavi s Teš 6. In o tem se morajo, pravi, pogovoriti.

Na vprašanje, ali po njegovem vodja poslancev Zares za Teš 6 "navija" zato, ker je Rotnikova prijateljica, Gantar odgovarja, da "težko reče". Pričakuje pa, da si vsak poslanec postavlja tudi vprašanja, ali je projekt racionalen in smiseln.

Nekoliko bolj je v bran Zalokar Oražmovi stopil poslanec Franco Juri. Dejal je, da z vodjo poslancev zelo dobro sodeluje in pričakuje, da ne bo zapustila ne svojega položaja in ne stranke. Znotraj poslanske skupine so pogovori legitimni, pravi, vendar so velika pričakovanja, da bi se "vendarle uskladili". Pri tem navaja, da je poslanka Zalokar Oražmova nekajkrat glasovala drugače kot drugi. Glede njenega zagovarjanja Teš 6 pa je po besedah Jurija legitimno pričakovanje, da se stvari razjasnijo.

Po besedah poslanca Francija Keka večina poslancev želi, da se danes pogovorijo o načinu vodenja poslanske skupine in reorganizaciji dela. Spomnil je, da je Zalokar Oražmova pred kratkim dejala, da se ne čuti dovolj motivirana za vodenje poslanske skupine. Kek zato upa, da "bo motiv za vodenje našla, sicer bo treba dobiti nekoga drugega".

Po poročanju spletnega portala Žurnal 24 je sicer Zalokar Oražmova dejala, da je odprla tudi temo morebitnega odstopa Golobiča. Neuradno pa poslanka kot probleme, ki pestijo stranko, med drugim navaja Teš in zadeve v povezavi z Ultro.